Jakie są rodzaje mąki?

Najczęściej używamy w naszej kuchni mąki pszennej. Niewiele osób wie, że jest najmniej wartościową mąką, silnie przetworzoną. W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów, pełnoziarnistych, zdrowszych gatunków. Zapraszam do mojego przeglądu mąk.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jakie są rodzaje mąki?
fot. Fotolia
Mąka pszenna występuje z różnym oznakowaniem typu na opakowaniu (405-2000). Im mąka ma ciemniejszy odcień, tym bardziej jest wartościowa. Do ciast i innych wypieków zazwyczaj używa się mąki do typu 550. Ostatnio bardzo dużo mówi się o nietolerancji glutenu dlatego wiele osób musi zrezygnować ze stosowania mąki w diecie.

Mąka orkiszowa jest pozyskiwana także z odmiany pszenicy - orkiszu. Jest dużo zdrowsza, ponieważ do jej pozyskania używa się mniej środków ochrony roślin. Jest droższa od zwykłej mąki pszennej ale co za tym idzie - bardziej wartościowa.

Mąka żytnia jest niezastąpiona przy wyrobie chleba i zakwasów. Zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego.

                      
                       Zdjęcie: Fotolia

Mąka ryżowa jest – jak sama nazwa wskazuje - pozyskiwana z ryżu, który jest produktem bezglutenowym. Może być jasna lub ciemna. Nadaje się do wielu celów kulinarnych , np. naleśników czy ciastek ryżowych.

Mąka owsiana pozyskiwana jest z owsa. Jeśli owies nie był zanieczyszczony glutenem mogą jej używać chorzy na celiakię. Doskonała do placków.

Mąkę ziemniaczaną uzyskuje się z bulw pędowych ziemniaków. Pozyskiwana w ten sposób skrobia świetnie nadaje się do zagęszczania, np. kisielu.

Mąka kukurydziana pozyskiwana jest ze specjalnej odmiany kukurydzy. Nie zawiera glutenu. Charakteryzuje się sporą zawartością witamin, nadaje się do bardzo wielu celów kulinarnych. Dodatkowo nadaje wypiekom ładny, żółty kolor.

Mąka jaglana pozyskiwana jest z prosa. Jest bardzo zdrowa.

Mąka gryczana ma dość ciemny kolor, uzyskuje się ją z gryki. Zawiera dużo witamin. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, ponieważ wykazuje dużo pozytywnych dla zdrowia właściwości, podobnie jak mąka jaglana.

Zachęcam do eksperymentów w kuchni. Przykładowo, z mąki kukurydzianej można zrobić bardzo smaczny budyń; mąki owsianej użyć do zrobienia placuszków z jabłkami a z mąki ryżowej można zrobić bardzo smaczne ciasteczka z marmoladą. Polecam!