Mąka - składnik, który sprawdzi się w każdej kuchni

  • 3

Polacy coraz częściej starają się odżywiać zdrowo. Warto pamiętać, że naturalne i zdrowe składniki to element kuchni obecny w Polsce od wielu pokoleń.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Mąka  - składnik, który sprawdzi się w każdej kuchni
fot. Fotolia
W kuchni gotując i piekąc dla siebie i najbliższych sięgajmy zatem po produkty naturalne, tradycyjne i wysokiej jakości. Jednym z takich produktów, który w kuchni polskiej obecny jest od dawna jest mąka.

W województwie łódzkim w miejscowości Szadek, już czwarte pokolenie młynarzy żyje i pracuje wykorzystując wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Młynarze osobiście dbają o to, by mąką, którą wytwarzają, była produktem najwyższej jakości, powstającym ze starannie dobranych zbóż. Od samego początku działalności bardzo dbano o środowisko naturalne – młyn, początkowo wodny, teraz korzysta z zasilania wietrznego. Wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii to gwarancja troski o ekologię.

W młynie w Szadku powstaje mąka pszenna, która jest produktem naturalnym i  tradycyjnym produkowanym bez dodatku substancji wybielających, spulchniaczy, suchego glutenu czy konserwantów. Doskonałe składniki z jakich powstaje mąka nie potrzebują żadnych sztucznych dodatków. Dzięki temu produkt jest bardziej odżywczy i wartościowy.

Mąka Tradycyjna typ 480 Mąka Tradycyjna typu 480

Mąka Tradycyjna typu 480 doskonale nadaje się do każdego rodzaju wypieków, makaronów czy tradycyjnych polskich dań. Ponieważ mąka powstaje z tak zwanego „lekkiego przemiału”, nie osiada na dłoniach oraz mniej się pyli, jest zatem bardziej wydajna. Dodatkowo dania oraz wypieki z Tradycyjnej posiadają jasny kolor bez konieczności dodawania dużej ilości jajek.

Powstaje z połączenia doświadczenia płynącego z pokoleń oraz szacunku do środowiska. Wystarczy spojrzeć na opakowanie z brązowego papieru ekologicznego, wyposażonego w okienko które pokazuje najwyższej jakości produkt.