Mąki różnią się od siebie typami. I tak mamy mąkę 450, 500, 550, aż do 2000. Którą jednak do czego użyć? Być może moje wskazówki pomogą w dobraniu odpowiedniej do naszych potrzeb mąki. mąka 450 - ciasta biszkoptowe mąka 500 -dobra na pierogi, pizzę, do ciast drożdżowych, francuskich, naleśników, sosów, zup - jest to najpopularniejszy rodzaj mąki. mąka krupczatka 500 - do ciast kruchych, makaronów mąki typu 750-850 - używane w piekarniach do wypieku chleba typy 1850-2000 - mąki pełnoziarniste (produkowane są poprzez zmielenie praktycznie całych ziaren zbóż). Powstaje z nich pieczywo razowe. Jest to mąka najzdrowsza.
Która mąka do czego się nadaje?
Jak wybrać dobrą mąkę do naszych wypieków.
ocena: 5/5 głosów: 2