Jemy coraz więcej drobiu

a mniej wieprzowiny. Nic dziwnego - mamy najtańsze kurczaki w Europie!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jemy coraz więcej drobiu

Od stycznia wyeksportowaliśmy ok. 300 tys. kg mięsa drobiowego, co oznacza, że hodowla drobiu staje się coraz bardziej opłacalna. Jak podaje portal farmer.pl jeszcze 5 lat temu eksport oscylował ok. kilkunastu tysięcy ton.
Najwięcej mięsa eksportujemy do Niemiec, Czech oraz Wielkiej Brytanii.

Ceny drobiu w Polsce są mniej więcej o połowę tańsze niż w reszcie krajów europejskich. Wahają się od 5 do 7 złotych, jak podaje dziś portalspozywczy.pl

Na ceny mięsa przekładają się ceny skupu żywca. Indyczki skupowane sa od hodowców średnio po 4,60 zł za kilogram, indory są droższe o ok. 20 - 30 gr.
W przypadku gęsi hodowcy otrzymują ok. 5,50 zł za kg żywca, czyli ceny spadły o ok. 20 - 30 gr w stosunku do ubiegłego roku. (dane z 03.09.2010 za rolpetrol.com.pl).


Na sprzedaż gęsi polscy hodowcy wciąż jednak nie mają podpisanych kontraktów z niemieckimi odbiorcami. By zwiększyć zainteresowanie gęsiną w kraju na jesieni na wielką skalę ruszy akcja promująca mięso z gęsi. Kampania zostanie przeprowadzona dzięki Funduszowi Promocji Mięsa Drobiowego.

Mięso drobiowe jest teraz naprawdę tanie - polecamy przepisy: Przepisy z drobiu

Zobacz także: Uwaga na kurczaki!