Ile piec ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki pieczemy w zależności od ich sposobu podania – w całości od 25 – 60 minut, natomiast pokrojone w ćwiartki przez 30 do 40 minut.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ile piec ziemniaki w piekarniku?
fot. Fotolia
Pieczone ziemniaki to prosty w przygotowaniu dodatek do potraw, jak i danie samo w sobie. Wystarczy odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz masła, a tani produkt zamienia się w rarytas. Sprawdźmy, ile należy piec ziemniaki, aby wewnątrz były miękkie i pachnące!

Od czego zależy długość czasu pieczenia ziemniaków?


Czas pieczenia ziemniaków jest uzależniony od sposobu podania. Ziemniaki pieczone w całości w mundurkach będą piekły się zdecydowanie dłużej niż poćwiartowane lub pokrojone w plastry. Istotna jest temperatura, aby pory ziemniaków zamknęły się i wnętrze ziemniaka było miękkie i puszyste.
  • Ziemniaki w całości - 200 stopni Celsjusza przez 45 do 60 minut
  • Ziemniaki pokrojone w ćwiartki - 220 stopni Celsjusza przez 30 do 40 minut
  • Ziemniaki w plastrach - 200 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut
Wskazówka:

Zyskamy na czasie, gdy ziemniaki obgotujemy wcześniej w wodzie. Dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż będą półtwarde. Sprawdzamy dla pewności widelcem lub drewnianym patyczkiem.

Metody pieczenia ziemniaków w piekarniku


  • Na blasze- ziemniaki pieczemy na blasze w temperaturze około 220 stopni Celsjusza . Chcąc uniknąć przypalenia skórki ziemniaków warto położyć na blasze papier do pieczenia. Co jakiś czas przekładamy ziemniaki na drugą stronę i sprawdzamy widelcem. Pieczemy przez około godzinę.
  • W folii- zawijamy pojedynczo każdy ziemniak w folię tak, aby nie było żadnych dziur ani szczelin. Kładziemy każdy kartofel na kratce do pieczenia. Pieczemy przez około 40 do 60 minut . Na koniec możemy nakłuć widelcem, aby sprawdzić, czy równomiernie się upiekły.

Jak szybko upiec ziemniaki?


  • Ziemniaki oczyszczamy szczotką i myjemy pod bieżąca wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Nakłuwamy każdy kartofel na metalowy patyczek.
  • To pozwoli uwolnić ciepło do środka każdego warzywa i równomiernie upiec wnętrze. Kładziemy do rozgrzanego piekarnika (około 200 stopni Celsjusza) na kratce i pieczemy przez około 35 do 40 minut.