Kapusta pekińska zadomowiła się u nas całkiem niedawno – przybyła do Europy z Chin w pierwszej połowie ubiegłego wieku. Zawiera beta-karoten, który odpowiedzialny jest m. in. za nasz wzrok. Już niewielka poszatkowana ilość tego warzywa zapewnia nam dzienne zapotrzebowanie na ten związek organiczny.
Przepis na sałatkę kebabową:
- pół puszki kukurydzy
- podwójny filet z kurczaka
- pieprz, sól
- 2 ogórki kiszone
- 1 kapusta pekińska
- majonez
- keczup
Kapustę pekińską poszatkować dość drobno. Filet pokroić w kwadraciki, usmażyć. Następnie przełożyć na talerzyk, na którym wyłożyć należy papierowy ręcznik. Odsączyć z tłuszczu. Pozostały tłuszcz na patelni wlać do posiekanej wcześniej kapusty pekińskiej. Wymieszać. Kapustę przełożyć do miski (naczynie żaroodporne), następnie ułożyć na niej usmażonego fileta z kurczaka. Posypać odsączoną kukurydzą i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Na samą górę sałatki dać resztę kapusty. Polać majonezem a na majonez rozlać kleksy keczupu.
Ze względu na swój smak i wartości odżywcze kapusta pekińska jest bardzo ceniona w sztuce kulinarnej, zarówno przez zawodowych jak i amatorskich kucharzy. Jest warzywem o szerokim zastosowaniu – można podawać ją na zimno lub ciepło; usmażoną, upieczoną lub przygotowaną w woku.
Oprócz witamin A, B1, B2 i C, kapusta pekińska zawiera dużo wapnia, żelaza, cynku. Można w niej znaleźć także magnez, potas i fosfor. Jednym słowem, wszystkie najważniejsze witaminy i minerały znajdują się w jednym warzywie – nie trzeba zatem dodawać, że warto spożywać ją jak najczęściej.