Sól, którą znamy i używamy na co dzień to sól kamienna, która ukształtowała się miliony lat temu, tam gdzie niegdyś były morza; wydobywana jest w kopalniach, głęboko spod ziemi. Inną bardzo popularną odmianą jest sól morska i tu odmian jest mnóstwo, bo praktycznie każdy region (a dokładniej mówiąc - morze danego regionu) to zupełnie inna sól. Różnią się w smaku, skali słoności, a nawet mają różne zabarwienie.
W temat soli nigdy szczerze mówiąc, nie zagłębiałam się. Zawsze uważałam, że jest to jedynie niezdrowy dodatek do potraw, który z powodzeniem można zastąpić innymi, zdrowszymi produktami. Do dnia dzisiejszego staram się raczej mało jej używać, ale zainteresowana, postanowiłam poszerzyć wiedzę na ten temat. Dziś wiem, że stwierdzenie „biała śmierć” jest nieadekwatne. Teraz w moim słowniku funkcjonuje pojęcie „wielobarwna śmierć”.
Obecnie w zbiorach posiadam kilka rodzajów soli, także sól słodką, jednak na szczególną uwagę zasługuje, według mnie, sól kolorowa.
Sól czarna, Black Lava, pochodzi z Hawajów, dokładniej mówiąc z wybrzeży Molokai. Swój nietypowy, jak na sól przystało, czarny kolor, zawdzięcza lawie wulkanicznej.
Sól szara, inaczej nazywana morskim kawiorem. Pochodzi z bagnistych terenów Francji, między rzeką Rodan, a Morzem Śródziemnym. Jest to droga i rzadka sól, używana głównie przez najlepszych szefów kuchni.
Cypryjska Czarna Sól to druga z czarnych soli, które dane mi było w życiu widzieć. Ma nietypowy kształt, bo każdy kryształek przypomina trójkąt lub małą piramidkę. Intensywny kolor zawdzięcza związkom węgla drzewnego. Polecana jest osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Himalajska Sól Różowa, sól kopalniana, pochodzi z czasów jurajskich i właśnie dlatego uważana jest za jedną z najczystszych na świecie. Ma delikatny i słodkawy smak, a także jest bogata w składniki mineralne.
W temat soli nigdy szczerze mówiąc, nie zagłębiałam się. Zawsze uważałam, że jest to jedynie niezdrowy dodatek do potraw, który z powodzeniem można zastąpić innymi, zdrowszymi produktami. Do dnia dzisiejszego staram się raczej mało jej używać, ale zainteresowana, postanowiłam poszerzyć wiedzę na ten temat. Dziś wiem, że stwierdzenie „biała śmierć” jest nieadekwatne. Teraz w moim słowniku funkcjonuje pojęcie „wielobarwna śmierć”.
Obecnie w zbiorach posiadam kilka rodzajów soli, także sól słodką, jednak na szczególną uwagę zasługuje, według mnie, sól kolorowa.
Sól czarna, Black Lava, pochodzi z Hawajów, dokładniej mówiąc z wybrzeży Molokai. Swój nietypowy, jak na sól przystało, czarny kolor, zawdzięcza lawie wulkanicznej.
Sól szara, inaczej nazywana morskim kawiorem. Pochodzi z bagnistych terenów Francji, między rzeką Rodan, a Morzem Śródziemnym. Jest to droga i rzadka sól, używana głównie przez najlepszych szefów kuchni.
Cypryjska Czarna Sól to druga z czarnych soli, które dane mi było w życiu widzieć. Ma nietypowy kształt, bo każdy kryształek przypomina trójkąt lub małą piramidkę. Intensywny kolor zawdzięcza związkom węgla drzewnego. Polecana jest osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Himalajska Sól Różowa, sól kopalniana, pochodzi z czasów jurajskich i właśnie dlatego uważana jest za jedną z najczystszych na świecie. Ma delikatny i słodkawy smak, a także jest bogata w składniki mineralne.