Kapusta jako lekarstwo

Kapusta - smaczne warzywo, docenione już wieki temu. Jak wykorzystać jego lecznicze właściwości? Zapraszam do lektury.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kapusta jako lekarstwo

Kapusta jest tanim warzywem, które mimo to nie jest przez nas doceniane. O jej walorach zdrowotnych przekonała się już dawno medycyna ludowa. Kiedyś jedzono kapustę kilka razy w tygodniu, choć nie wiedziano o jej właściwościach zdrowotnych.
W XIX wieku lekarz dr H. Blanc zastosował okłady z liści kapusty na trudno gojącą się ranę. Jakie było zdziwienie innych lekarzy po kilku godzinach, kiedy to kapusta wchłonęła wydzielinę ropną, a noga zaczęła się goić… W rezultacie liście te były wykorzystywane w leczeniu wrzodów i ran.

Do zrobienia kompresu z kapusty potrzebujmy liści z których usuwamy zgrubienia (czyli środkowy pień), a następnie wałkujemy mocno żeby puściły sok. Ogrzewamy je w gorącej wodzie na chwilę, ale nie gotujemy. Przykładamy na chore miejsce i owijamy bandażem. Kompres zakładamy na noc. Polecam taki okład na stany reumatyczne, sama przetestowałam.

Jeżeli chodzi o kiszoną kapustę, jest ona bogatym źródłem witaminy C i bakterii Lactobacillus. Polecam w okresach zimowych - wzmacnia odporność. Pomocna, żeby ustrzec się od przeziębienia i grypy. Niszczy wirusy, grzyby, bakterie. Pobudza przemianę materii, obniża cholesterol.

Dzięki dużej zawartości siarki, na jedzeniu kapusty zyskują nasze paznokcie, włosy, cera. Okłady z liści kapusty na twarz oczyszczają ją, wchłaniają tłuszcz, poprawiają krążenie krwi. Kapusta działa odmładzająco.

Sok ze świeżej kapusty polecam na gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Można go zrobić w sokowniku, dodać inne warzywa i owoce dla wzbogacenia smaku.

Powinno się jeść więcej kapusty surowej aniżeli gotowanej. Zawiera dużo witaminy C, usuwa toksyny z organizmu, hamuje rozwój chorób nowotworowych.

Z kolei sok z kiszonej kapusty pobudza apetyt, poprawia trawienie, wzmacnia odporność.

Kapusty nie mogą jeść wszyscy, ponieważ bywa wzdymająca. Surowa kapusta zmniejsza z kolei wchłanianie żelaza z w organizmie, także należy spożywać ją z umiarem.

Sprawdź przepis na domową kiszoną kapustę!!! >>>