Pierniczki przygotowujemy przed świętami Bożego Narodzenia. Często towarzyszą nam wtedy nasze pociechy, które pomagają z wielkim zapałem. Zagniatają ciasto, wycinają kształty i dekorują ciasteczka po upieczeniu.
Do ich upieczenia zabierzmy się nawet kilka tygodni przed świętami, by zdążyły zmięknąć.
Składniki do przygotowania pierniczków
Pierniczki ozdabiamy na wiele sposobów, możemy je polukrować lub użyć polewy czekoladowej. Lukier nie musi być biały dzięki barwnikom spożywczym nadamy mu bajecznych kolorów.
Dodatkowo używamy do dekoracji wszelkich jadalnych ozdób, które możemy zakupić w sklepie, jak na przykład kolorowe kuleczki, gwiazdki, czy posypki. Świetnie sprawdzą się także suszone owoce i orzechy. Płatki migdałów, wiórki kokosowe, czy żurawina nie dosyć, że poprawią ich wygląd, to dodatkowo podkręcą smak.
Do ich upieczenia zabierzmy się nawet kilka tygodni przed świętami, by zdążyły zmięknąć.
Składniki do przygotowania pierniczków
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- Miód i masło podgrzewamy w garnuszku, studzimy,
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto,
- Wałkujemy na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką,
- Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach,
- przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza,
- Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy.
Pierniczki ozdabiamy na wiele sposobów, możemy je polukrować lub użyć polewy czekoladowej. Lukier nie musi być biały dzięki barwnikom spożywczym nadamy mu bajecznych kolorów.
Dodatkowo używamy do dekoracji wszelkich jadalnych ozdób, które możemy zakupić w sklepie, jak na przykład kolorowe kuleczki, gwiazdki, czy posypki. Świetnie sprawdzą się także suszone owoce i orzechy. Płatki migdałów, wiórki kokosowe, czy żurawina nie dosyć, że poprawią ich wygląd, to dodatkowo podkręcą smak.