W tym roku Wielkanoc przypada na początku miesiąca i trwa od 4 do 5 kwietnia. To oznacza, że najlepiej już w marcu zacząć planowanie potraw i porządkowanie. Lista tradycyjnych dań na świątecznym stole jest niezmienna, ale może warto poddać ją kulinarnym modyfikacjom i zaskoczyć gości przy rodzinnym stole?
Za jeden przepis dodany w kategorii promowanej otrzymasz aż 20 dodatkowych wirtuali, które możesz wymienić na nagrody z Katalogu Gotujmy z Nagrodami, stale wzbogacanym nowymi produktami.
Zobacz za jakie przepisy otrzymasz dodatkowe 20 wirtuali:
Do nadziewania mięs i pasztetów możesz użyć dowolnych owoców, jajek czy innych ulubionych produktów.
Aby mięso było pyszne i aromatyczne, zobacz nasze wskazówki jak zrobić soczystą pieczeń. Pieczenie i pasztety smakują wyśmienicie z dodatkiem różnego rodzaju sosów. Wypróbuj przepis na domowy sos tatarski, zobacz jak zrobić sos chrzanowy i podkręć wyjątkowy smak mięs na wielkanocnym stole.
fot. Adobe Stock
Na świątecznym stole liczy się także wygląd przygotowanych potraw. Pamiętaj, aby dodane zdjęcia potraw były estetyczne i apetyczne. Moderatorka może nie przyznać dodatkowych punktów ze względu na nieestetyczny wygląd dania.
fot. Adobe Stock
Nie nagrodzimy natomiast przepisów na ciasteczka i babeczki oraz przepisów zawierających gotowe mieszanki na ciasto oraz kajmak z puszki.
Mazurek z domową masą kajmakową smakuje najlepiej – sprawdź jak zrobić kajmak krok po kroku.
fot. Adobe Stock
Zamiast kolejnej kromki chleba z szynką i serem wybierz pyszne i zdrowe pasty kanapkowe. W tym miesiącu przyznamy punkty za pasty kanapkowe, bez dodatku mięsa i ryb.
fot. Adobe Stock
Wykorzystaj wiosenne nowalijki i zaskocz doborem smaków i składników. Pasty z orzechów i pestek, z tofu, a może z fasoli? Wszystkie wegetariańskie kombinacje nagrodzimy 20 wirtualami.
Zobacz jak zrobić guacamole, które wspaniale komponuje się z kromką świeżego pieczywa.
Za jeden przepis dodany w kategorii promowanej otrzymasz aż 20 dodatkowych wirtuali, które możesz wymienić na nagrody z Katalogu Gotujmy z Nagrodami, stale wzbogacanym nowymi produktami.
Zobacz za jakie przepisy otrzymasz dodatkowe 20 wirtuali:
Wielkanocne pieczenie i pasztety
Czym byłaby Wielkanocna uczta bez pieczonych mięs? Dodatkowe punkty przyznamy za pieczone mięsa, mięsa nadziewane, pieczeń rzymską, pasztety mięsne, a także terrinę. Nie ograniczaj się w swoich pomysłach!Do nadziewania mięs i pasztetów możesz użyć dowolnych owoców, jajek czy innych ulubionych produktów.
Aby mięso było pyszne i aromatyczne, zobacz nasze wskazówki jak zrobić soczystą pieczeń. Pieczenie i pasztety smakują wyśmienicie z dodatkiem różnego rodzaju sosów. Wypróbuj przepis na domowy sos tatarski, zobacz jak zrobić sos chrzanowy i podkręć wyjątkowy smak mięs na wielkanocnym stole.
fot. Adobe Stock
Faszerowane i zapiekane jajka
Farsze i pomysły na wielkanocne wersje jajek są niezliczone. Punkty przyznamy za jajka faszerowane i zapiekane. Jeśli szukasz inspiracji do jajek w niecodziennym wydaniu, sprawdź jak zrobić jajka zapiekane w awokado lub jajka zapiekane w cieście francuskim. To może być świetne urozmaicenie tradycyjnych jajek faszerowanych.fot. Adobe Stock
Do przepisu możesz użyć dowolnych jajek: kurzych, kaczych, przepiórczych. Zwróć uwagę na to, aby przepis zawierał minimum 4 składniki, nie wliczając w to przypraw i dekoracji.
Ciasta wielkanocne
Zjedzenie kawałka sernika, słodkiego mazurka czy baby, to obowiązkowy element świąt. Punktowane w tym miesiącu będę wszystkie tradycyjne wypieki wielkanocne: mazurki, serniki, makowce, baby, ciasta drożdżowe.Nie nagrodzimy natomiast przepisów na ciasteczka i babeczki oraz przepisów zawierających gotowe mieszanki na ciasto oraz kajmak z puszki.
Mazurek z domową masą kajmakową smakuje najlepiej – sprawdź jak zrobić kajmak krok po kroku.
fot. Adobe Stock
Pamiętaj, że przepis zaliczający się do kategorii promowanej musi zawierać przynajmniej 3 zdjęcia – dwa z etapów przygotowania i jedno zdjęcie efektu końcowego.
Wegetariańskie pasty kanapkowe
Kiedy już skończy się biesiadowanie przy wielkanocnym stole, zadbaj o urozmaicone i zdrowe śniadania. Najczęściej o poranku, a często także wieczorową porą sięgamy po kanapkę.Zamiast kolejnej kromki chleba z szynką i serem wybierz pyszne i zdrowe pasty kanapkowe. W tym miesiącu przyznamy punkty za pasty kanapkowe, bez dodatku mięsa i ryb.
fot. Adobe Stock
Zobacz jak zrobić guacamole, które wspaniale komponuje się z kromką świeżego pieczywa.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorką i wyślij wiadomość do misia5.
Kategoria promowana trwa od 1 do 30 kwietnia