Jak zrobić guacamole?

Z czym kojarzy nam się kuchnia meksykańska? Burrito, chilli i oczywiście guacamole, które stanowi świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak łatwo przygotujesz je w domu!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić guacamole?
fot. Fotolia
Guacamole możemy znaleźć praktycznie w każdym sklepie spożywczym, jednak jego cena niejednokrotnie zniechęca do zakupu. Okazuje się jednak, że przygotowanie tego dodatku wcale nie wymaga żadnych specjalnych składników, dlatego zamiast czekać na promocje, lepiej je zrobić samodzielnie. Sprawdź, jakie to proste!

Przepis na guacamole

Pora na małą podróż do upalnego Meksyku – tym razem kulinarną. Jednak i ta wprawi Cię w zachwyt – wystarczy kilka składników, by stworzyć pyszny dip!

1. Przygotuj: 1 dojrzałe awokado, 0,5 limonki, 1 ząbek czosnku, 1 czerwoną cebulę, 1 łyżeczkę posiekanej kolendry lub szczyptę suszonej oraz sól i pieprz.

2. Awokado umyj, przekrój, pozbaw pestki, przy pomocy łyżki wyjmij miąższ i przełóż do miski. Zblenduj na gładką masę.

3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj na drobną kosteczkę.

4. Do masy z awokado dodaj posiekane warzywa, kolendrę, sól i pieprz oraz sok z limonki.

5. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe – możesz zajadać się swoim własnym guacamole!

Guacamole z mango
Fot. Fotolia

Awokado i co jeszcze?

Guacamole można przygotowywać na wiele sposobów – ten przedstawiony powyżej jest wersją podstawową, którą najczęściej można spotkać w samym Meksyku. Jednak to nie oznacza, że to jest jedyna słuszna opcja. Ten dip, podobnie jak każdy inny, uwielbia wszelkiego rodzaju modyfikacje i eksperymenty, dzięki którym możemy uzyskać naprawdę fantastyczne smaki.

Z czym zatem łączyć awokado? Zacznijmy od warzyw. Najczęściej stosowanym dodatkiem jest bez wątpienia papryka - zarówno odmiany ostre (chilli, jalapeno, piri-piri), jak i łagodne. Inną opcją jest świeży pomidor - drobno pokrojony sprawia, że sos jest mniej zwarty i strukturą bardziej przypomina salsę. Niektórzy do guacamole dodają także nowalijki (rzodkiewki, szczypiorek, cebulę dymkę) czy też kiszone ogórki.

Do tego sosu można także dodawać owoce i różne przyprawy. Świetną opcją jest wykorzystanie kawałków świeżego mango, ananasa czy też brzoskwini. Dobrze sprawdzą się także inne owoce egzotyczne – liczi, pomarańcza lub papaja dodadzą dipowi charakteru; z kolei mięta sprawi, że będzie on bardziej orzeźwiający.

Skoro o przyprawach mowa – dobrze jest przetestować kumin, gałkę muszkatołową lub zamienić czarny pieprz na biały. Niby drobna rzecz a może ciekawie odmienić smak!

Kanapki z guacamole
Fot. Fotolia

Guacamole – pyszny dodatek do dań!

Choć ten sos wywodzący się z kuchni meksykańskiej kojarzy nam się głównie jako dodatek do nachosów, to nie jest to jego jedyne zastosowanie. Wbrew pozorom jest to dość uniwersalny dip, który można wykorzystać do różnych posiłków. Jeśli chodzi o śniadanie – idealnie sprawdzi się jako pasta kanapkowa. Posmarowane nim pieczywo można dodatkowo wzbogacić o świeże warzywa i pyszna kanapka gotowa.

Przystawki dają znacznie większe pole manewru. Guacamole można powszechnie wykorzystywać do tartinek, tartaletek czy bruschett, gdzie będzie świetnie komponować się z ciastem, krakersem lub pieczywem. Doskonale sprawdza się jako element sałatek lub koktajli z krewetek – to połączenie smaków może uwieść każdego!

A Wy lubicie guacamole i kuchnię meksykańską? W jaki sposób je przygotowujecie i do czego najczęściej stosujecie? Pamiętajcie, że za dodane przepisy otrzymujecie wirtuale, które możecie wymieniać na atrakcyjne nagrody! Czekamy na Wasze opinie i receptury!