Sekrety udanego biszkoptu

  • 1

To proste w wykonaniu ciasto. Mimo to, często mamy opory by je przygotować, ponieważ potrafi opaść - a jak wiadomo, nikt nie lubi odnosić porażek - także w kuchni. Przeczytajcie wskazówki, które dla Was przygotowałam - gwarantuję, że biszkopt niczym Was nie zaskoczy!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sekrety udanego biszkoptu
fot. Fotolia

Najważniejsza rzeczą przy pieczeniu biszkoptu jest mąka. Powinna być przesiana przez sitko - dzięki temu ciasto będzie puszyste i delikatne. Jeśli używamy proszku do pieczenia, należy również przesiać go z mąką. Jeśli pieczemy biszkopt z kakao także wykonujemy tę czynność.

Białka muszą być ubite na sztywną pianę, należy dodać do nich odrobinę soli. Ubijanie białek zaczyna się od wolnych obrotów miksera, a kończy na szybkich.

Miska do ubijania powinna być idealnie czysta, a białka dokładnie oddzielone od żółtek. Cukier dodaje się pod koniec ubijania, powinien być drobny - dzięki temu szybciej się rozpuści.

Osobiście zamiast używania proszku do pieczenia polecam inny sposób. Do ubitych białek dodaję powoli jajka roztrzepane z małą ilością gorącej wody. Dzięki temu biszkopt ładnie wyrośnie bez żadnych chemicznych spulchniaczy.

Mąkę dodaje się partiami do ciasta i delikatnie miesza, najlepiej drewnianą łyżką. Formę smaruje się tłuszczem lub wykłada papierem do pieczenia, ale tylko na spód formy. Ciasto należy upiec od razu po wyrobieniu. Ciasta biszkoptowe piecze się w temp 170 stopni, przez około 20-30 minut.

Jeżeli biszkopt przypieka się z góry, a nie jest jeszcze wyrośnięty , to znaczy, że piecze się w za wysokiej temperaturze. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo biszkopt opadnie.

Jeśli chcemy by góra biszkoptu była idealnie równa, jeszcze ciepły biszkopt należy odwrócić na talerz, wtedy wyrówna się pod wpływem swojego ciężaru. Dopiero po całkowitym ostygnięciu można przekroić biszkopt. Do nasączenia można użyć herbaty lub soku owocowego.

Ciasta biszkoptowe można przekładać różnymi kremami, dobrze smakują z bitą śmietaną i owocami.

Polecamy: Przepis na pełnoziarnisty biszkopt ze śliwkami!