Łatwy kolorowy keks

  • 2

Wskazówki jak zrobić keks - dostarczyła ich moja mama - inż. technolog żywności, przez wiele lat szefowa pracowni cukierniczej dawnego Hortexu a prywatnie kucharz doskonały.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Łatwy kolorowy keks

Co to jest keks?

Keks przyrządza się na bazie ciasta ucieranego z dodatkiem różnokolorowych bakalii. Keks – charakterystyczne ciasto dla kuchni polskiej, angielskiej i niemieckiej. Zaliczany jest do ciast ucieranych. Skład i proporcje ilościowe są zbliżone do ciasta półkruchego. Składnikami są: mąka, bakalie – różnokolorowe kandyzowane i suszone owoce, niektórzy dodają także orzechy – ale uwaga, od orzechów ciasto ciemnieje, więc jeśli chcemy mieć ładniutki, jasny keks lepiej je pominąć, albo posypać orzechami tylko po wierzchu.

Warto zadbać, aby kolory owoców były różnorodne. Zieloną barwę dostarczy Andżelika (młode łodygi arcydzięgla) smażona w cukrze, czerwień - suszona żurawina lub wiśnie kandyzowane. Żółty kolor uzyskamy dzięki kandyzowanemu ananasowi, brązowe będą rodzynki i daktyle, a pomarańczowa skórka – doda koloru pomarańczy.


Czytaj dalej

Artykuł pochodzi z serwisu ciasta-i-ciasteczka.wieszjak.pl/