Wyroby z ciasta biszkoptowego cieszą się wielkim powodzeniem w kuchni polskiej. Ciasta biszkoptowe są puszyste, bardzo elastyczne i lekkie.
Biszkopty otrzymujemy z połączenia napowietrzonej masy jajowo-cukrowej z dobrej jakości mąki lub z mielonymi migdałami, orzechami, kakao, kokosem oraz z makiem. Prawidłowo przygotowane ciasto biszkoptowe w czasie pieczenia powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Jaja muszą być bardzo świeże i dobrze schłodzone, mąka najlepiej tortowa typ 450-500. Warto pomieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną. Należy również pamiętać że mąkę należy przesiać przez sitko, aby dobrze ją napowietrzyć i ewentualnie usunąć zanieczyszczenia. Do biszkoptów nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia, ponieważ napowietrzona masa jajowo-cukrowa w czasie pieczenia rozpręża się unosząc ciasto. Dno blaszki lub tortownicy należy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie można smarować brzegów blaszki bo wtedy ciasto spłynie. Aby uniknąć powstania zakalca należy przestrzegać kilku ważnych zasad:
- nie stosować wilgotnej mąki- nie wolno wstrząsnąć ciastem przed pieczeniem
- nie wolno uchylać drzwi piekarnika w czasie pieczenia
- po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia
- masę jajowo- cukrową należy mieszać w jednym kierunku, i w dodatku bardzo delikatnie dodając - masy jajowo- cukrowej nie można zbyt długo mieszać z mąką
- temperatura i czas pieczenia musi być odpowiednia
Z ciasta biszkoptowego można wykonać:
Biszkopty do ciast - wykorzystamy do różnych ciast przekładanych kremem lub bitą śmietaną.
Rolady - pojedyncze cienkie blaty ciasta smarowane kremem i zwijane w rulon.
Torty - wysokie biszkopty przekrojowe na blaty przełożone kremem i dekorowane.
Ciastka - o różnych kształtach wyciskanie przy pomocy worka cukierniczego.
Podzielę się z państwem moim sprawdzonym i niezawodnym przepisem na biszkopt.
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1/3 ilości cukru. Białka ubić i pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Do żółtek dodać pianę z białek i partiami dodać przesianą mąkę tortową połączoną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-40 minut. Biszkopty pozostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zobacz przepisy na ciasta i desery >>>
Biszkopty otrzymujemy z połączenia napowietrzonej masy jajowo-cukrowej z dobrej jakości mąki lub z mielonymi migdałami, orzechami, kakao, kokosem oraz z makiem. Prawidłowo przygotowane ciasto biszkoptowe w czasie pieczenia powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Jaja muszą być bardzo świeże i dobrze schłodzone, mąka najlepiej tortowa typ 450-500. Warto pomieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną. Należy również pamiętać że mąkę należy przesiać przez sitko, aby dobrze ją napowietrzyć i ewentualnie usunąć zanieczyszczenia. Do biszkoptów nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia, ponieważ napowietrzona masa jajowo-cukrowa w czasie pieczenia rozpręża się unosząc ciasto. Dno blaszki lub tortownicy należy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie można smarować brzegów blaszki bo wtedy ciasto spłynie. Aby uniknąć powstania zakalca należy przestrzegać kilku ważnych zasad:
- nie stosować wilgotnej mąki- nie wolno wstrząsnąć ciastem przed pieczeniem
- nie wolno uchylać drzwi piekarnika w czasie pieczenia
- po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystudzenia
- masę jajowo- cukrową należy mieszać w jednym kierunku, i w dodatku bardzo delikatnie dodając - masy jajowo- cukrowej nie można zbyt długo mieszać z mąką
- temperatura i czas pieczenia musi być odpowiednia
Z ciasta biszkoptowego można wykonać:
Biszkopty do ciast - wykorzystamy do różnych ciast przekładanych kremem lub bitą śmietaną.
Rolady - pojedyncze cienkie blaty ciasta smarowane kremem i zwijane w rulon.
Torty - wysokie biszkopty przekrojowe na blaty przełożone kremem i dekorowane.
Ciastka - o różnych kształtach wyciskanie przy pomocy worka cukierniczego.
Podzielę się z państwem moim sprawdzonym i niezawodnym przepisem na biszkopt.
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1/3 ilości cukru. Białka ubić i pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Do żółtek dodać pianę z białek i partiami dodać przesianą mąkę tortową połączoną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-40 minut. Biszkopty pozostawić do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Zobacz przepisy na ciasta i desery >>>