Kilka rad na temat mięsa

  • 1

Mięso gości na naszych stołach prawie codziennie. Jednakże, czy każdy z nas wie jak sprawdzić czy te produkty są świeże? Jak je przygotować i ułatwić sobie pracę? Sprawdź!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kilka rad na temat mięsa
fot. Fotolia

Mięso najlepiej kupować u zaufanych sklepikarzy, unikajmy pozyskiwania mięsa w dużych marketach. Często jest nafaszerowane chemią i dużą ilością wody. Świeże mięso powinno mieć ładny czerwony kolor, bez większych przebarwień, powinno być błyszczące i pachnieć po prostu krwią. Mięso nie może być śliskie i lepkie. Lepiej wybierać mięso na wagę, niż te na tackach.

1. Aby łatwo rozbić mięso na kotlety i nie poszarpać jego delikatnej struktury, należy włożyć je pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wtedy delikatnie rozbijać tłuczkiem, od środka po zewnętrzne końce mięsa.

2. Aby łatwo pokroić kawałek schabu na zgrabne kotlety możne włożyć go na kilka minut do zamrażarki.

3. Mięso mielone najlepiej mielić samemu w domu, można do chudych mięs dodać kawałek podgardla lub słoniny, takie mięso będzie zdrowsze i tańsze, od tego kupowanego w paczkach w sklepie.

4. Aby skrócić czas gotowania mięsa np. w gulaszu, można dodać do niego kieliszek wódki lub spirytusu, mięso szybciej zmięknie, a alkohol odparuje.

5. Część bułki tartej do kotletów mielonych można zastąpić grysikiem, warto też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu kotlety będą pulchne.

6. Jeśli robimy pieczeń sztukę mięsa należy obsmażyć na patelni i dopiero wtedy włożyć do piekarnika, podczas pieczenia podlewać ją wytworzonym sosem lub bulionem, a po upieczeniu zostawić na kilka minut by mięso "odpoczęło".

7. Aby uzyskać chrupiącą i złotą skórkę przy pieczeniu drobiu, należy posmarować kurczaka miodem.

8. Jeśli faszerujemy drób (całego kurczaka, indyka czy kaczkę) farsz nakładajmy tylko do 2/3 , ponieważ mięso się skurczy podczas pieczenia.

9. Mięso smażone na patelni wchłonie mniej tłuszczu jeśli do oleju dodamy odrobinę octu i odsączymy mięso na papierowym ręczniku.

10. Przy smażeniu kotletów schabowych należy przestrzegać zasady, że najpierw rozgrzewa się patelnię, wlewa tłuszcz i po chwili dopiero wkłada się mięso, smaży ok. 2-4 minuty z każdej strony.

11. Do panierki można użyć także płatków owsianych, wiórek kokosowych czy sezamu.

12. Przed pieczeniem warto zamarynować mięso w marynacie z oliwy, ziół i przypraw. Zamarynowane mięso należy włożyć do lodówki na kilka godzin, można także zostawić je na noc, będzie aromatyczne i pachnące.

Zobacz przepisy z mięsem w roli głównej >>>