1. Dlaczego warto jeść chłodniki? Chłodniki warto jeść w upalne letnie dni, ponieważ w lato nie chce nam się za bardzo jeść - nie mamy apetytu. Chłodniki są lekkie i szybkie w przygotowaniu. Podstawą każdego chłodnika są świeże warzywa i przetwory mleczne, np. serwatka czy kwaśna śmietana. Dzięki temu chłodnik nabiera lekkości, jest niskokaloryczny i zdrowy.
2. Lód do zupy? A czemu nie! Jeśli kostki lodu nadają się do drinków to dlaczego niby nie do chłodników? Właśnie dlatego w upalne dni kostki lodu są niezbędnym składnikiem chłodników.
3. Co można podać do chłodników? Chłodniki można podawać nie tylko z ziemniakami ale również gdy serwujemy chłodnik na obiad to możemy podać go z młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo czy grzankami. Dzięki temu nasz obiad będzie orzeźwiający, ale także sycący.
4. Z czego zrobić chłodniki?
- z pomidorów i papryki
- z buraków
- szczawiowy
- imbiorowy
-z rabarbarem
- z ogórkami małosolnymi
- rzodkiewką
- z koperkiem
- z mięsem
Ogólnie z czym tylko chcemy i lubimy :)
5. Przykładowy przepis na chłodnik:
Szczawiowy na serwatce
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki serwatki
- 3 łyżki mąki pszennej
-1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 20 dag szczawiu
- 1-2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- 4 jajka
- sól
Przygotowanie:
1. Serwatkę zagotuj, po czym zagęścić ją mąką rozmieszaną ze śmietaną. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Szczaw opłucz starannie i drobno posiekaj, krótko podduś go we własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudź.
2. Wymieszaj ostudzoną i zaprawioną serwatkę ze szczawiem, posól do smaku, dodaj umyty, osuszony i drobno posiekany koperek. Ugotuj na twardo 4 jajka. Obierz je, posiekaj, wrzuć do chłodnika. Zupę możesz udekorować paseczkami białej rzodkwi i podać z grzankami. Przepis pochodzi z gazety świat kobiety.
2. Lód do zupy? A czemu nie! Jeśli kostki lodu nadają się do drinków to dlaczego niby nie do chłodników? Właśnie dlatego w upalne dni kostki lodu są niezbędnym składnikiem chłodników.
3. Co można podać do chłodników? Chłodniki można podawać nie tylko z ziemniakami ale również gdy serwujemy chłodnik na obiad to możemy podać go z młodymi ziemniakami, jajkiem na twardo czy grzankami. Dzięki temu nasz obiad będzie orzeźwiający, ale także sycący.
4. Z czego zrobić chłodniki?
- z pomidorów i papryki
- z buraków
- szczawiowy
- imbiorowy
-z rabarbarem
- z ogórkami małosolnymi
- rzodkiewką
- z koperkiem
- z mięsem
Ogólnie z czym tylko chcemy i lubimy :)
5. Przykładowy przepis na chłodnik:
Szczawiowy na serwatce
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki serwatki
- 3 łyżki mąki pszennej
-1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 20 dag szczawiu
- 1-2 łyżki masła
- 1/2 pęczka koperku
- 4 jajka
- sól
Przygotowanie:
1. Serwatkę zagotuj, po czym zagęścić ją mąką rozmieszaną ze śmietaną. Gotuj razem jeszcze 2-3 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Szczaw opłucz starannie i drobno posiekaj, krótko podduś go we własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudź.
2. Wymieszaj ostudzoną i zaprawioną serwatkę ze szczawiem, posól do smaku, dodaj umyty, osuszony i drobno posiekany koperek. Ugotuj na twardo 4 jajka. Obierz je, posiekaj, wrzuć do chłodnika. Zupę możesz udekorować paseczkami białej rzodkwi i podać z grzankami. Przepis pochodzi z gazety świat kobiety.