Jak zrobić nalewkę z porzeczki?

Z czarnej porzeczki możesz przygotować naprawdę smaczną i oryginalną nalewkę: pamiętaj, by wybrać dojrzałe owoce. Zobacz, ile cukru musisz dodać i jakie zastosować proporcje alkoholu w stosunku do wagi owoców, by otrzymać dobrą nalewkę porzeczkową.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić nalewkę z porzeczki?
fot. Adobe

Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie: składniki


Przede wszystkim potrzebujesz naprawdę dojrzałych owoców dobrej jakości. Oto proporcje składników, z których otrzymasz nalewkę:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 l spirytusu 70%
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wody

Jeśli nie uda Ci się  kupić spirytusu o mocy 70%, łatwo przygotujesz odpowiedni roztwór poprzez zmieszanie 740 ml spirytusu 95% i 290 ml wody.
To ważne: spirytus 70% jest najlepszy właśnie do maceracji owoców, więc idealnie nadaje się na nalewki.

Nalewka z czarnej porzeczki: przygotowanie


Krok 1:
Owoce umyj i dokładnie oczyść z ogonków. Jest to dosyć pracochłonne zajęcie, jednak niezbędne. Nie musisz usuwać szypułek, jednak odrzuć wszystkie nadpsute owoce.

Krok 2:
Owoce umieść w dużym słoju i zalej spirytusem. Zakręć słój i wstaw do szafki (lub w inne ciemne miejsce) na okres 6 tygodni.

Krok 3:
Po upływie 6 tygodni wodę zagotuj z cukrem, aż powstanie syrop, ostudź.

Krok 4: 
Zawartość dużego słoja przecedź i do płynu dodaj syrop cukrowy. Ponownie zakręć i odstaw w ciemne miejsce, najlepiej na kilka miesięcy.

Wypróbuj też przepis na nalewkę z wiśni