Nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie: składniki
Przede wszystkim potrzebujesz naprawdę dojrzałych owoców dobrej jakości. Oto proporcje składników, z których otrzymasz nalewkę:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 l spirytusu 70%
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
Jeśli nie uda Ci się kupić spirytusu o mocy 70%, łatwo przygotujesz odpowiedni roztwór poprzez zmieszanie 740 ml spirytusu 95% i 290 ml wody.
To ważne: spirytus 70% jest najlepszy właśnie do maceracji owoców, więc idealnie nadaje się na nalewki.
Nalewka z czarnej porzeczki: przygotowanie
Krok 1:
Owoce umyj i dokładnie oczyść z ogonków. Jest to dosyć pracochłonne zajęcie, jednak niezbędne. Nie musisz usuwać szypułek, jednak odrzuć wszystkie nadpsute owoce.
Krok 2:
Owoce umieść w dużym słoju i zalej spirytusem. Zakręć słój i wstaw do szafki (lub w inne ciemne miejsce) na okres 6 tygodni.
Krok 3:
Po upływie 6 tygodni wodę zagotuj z cukrem, aż powstanie syrop, ostudź.
Krok 4:
Zawartość dużego słoja przecedź i do płynu dodaj syrop cukrowy. Ponownie zakręć i odstaw w ciemne miejsce, najlepiej na kilka miesięcy.
Wypróbuj też przepis na nalewkę z wiśni