Wspólny mianownikiem wszystkich potraw jest ich lekko słodkawy smak oraz główny bohater - ryż (goreng). Używa się dużo ziół i warzyw oraz przeróżnych rodzajów orzechów. Niezbędnym składnikiem wszelkich dań jest popularne mleczko kokosowe dodawane do sosów, zup. Dusi się na nim także owoce morza i warzywa. Popularne są przystawki; smażone krewetki - krupuk, jajka w sosie curry lub sojowym, różnie przygotowane kluski (mie goreng). Kolejnym nieodłącznym elementem kuchni indonezyjskiej jest pasta bambu, zrobiona z papryczki chili, przyprawy galangal, trawy cytrynowej, zielonej kolendry, migdałów, pasty krewetkowej i liści kaffiru. Odmian bambu jest wiele (inne do mięsa, ryb i drobiu) i wszystkich używa się do duszenia, marynowania i smażenia. Podstawą indonezyjskich przepisów są sambale - aromatyczne sosy sporządzone z zielonych lub czerwonych papryczek, cebulki szalotki, czosnku i wielu innych składników, gdyż odmian sambali jest równie dużo. Ostatnim, ale nie najmniej ważnym używanym w kuchni indonezyjskiej jest ketjap manis, przyprawa znana jedynie w Indonezji. Jest to gęsty, słodki sos przygotowywany z fermentowanej soi i orzeszków.
Ten największy na świecie archipelag wysp jest źrodłem harmonijnego łączenia kulinarnych kontrastów w niezwykłe i oryginalne dania.
W Indonezji do jedzenia używa się palców prawej ręki, łyżki, bądź widelca, nigdy noża. Mięsa są krojone przed podaniem. Kolejnym wspólnym mianownikiem dla kuchni indonezyjskiej jest stosunkowo małe spożycie alkoholu, co wynika z faktu, że 87% populacji jest wyznania muzułmańskiego.
Różnorodność kulinarna Indonezji wynika z jej położenia na wielu wyspach, z których każda ma swoją odrębną tradycję, kulturę i specyficzne, lokalne dania.
Na Bali popularne są potrawy z wieprzowiny i kaczki. Prawdziwym rarytasem jest suckling pig - mięso z młodej świni podsmażone na rożnie oraz bebek betutu - kaczka duszona na wolnym ogniu przez co najmniej dobę. Kuchnia Bali jest ostra i bogata w przyprawy.
Manado, miasto na na północnym brzegu wyspy Celebes, słynie glównie z dań rybnych. Gurame - ryby prosto z wody, przyrządza się na grillu, w towarzystwie smażonych warzyw.
Padang, kuchnia z Sumatry, znana z potraw mięsnych (bawoliny, ryb i drobiu) przyprawianych bardzo ostrymi sosami.
Ojczyzną klasycznej kuchni indonezyjskiej jest wyspa Jawa.
Wyrafinowana i niepowtarzalna kuchnia indonezyjska łączy w sobie różne kultury i tradycje, z czego dumni są sami Indonezyjczycy. Nic więc dziwnego, że na godle Indonezji znajduje się motto: „BHINNEKA TUNGGAL IKA - siła w różnorodności”.
Ten największy na świecie archipelag wysp jest źrodłem harmonijnego łączenia kulinarnych kontrastów w niezwykłe i oryginalne dania.
W Indonezji do jedzenia używa się palców prawej ręki, łyżki, bądź widelca, nigdy noża. Mięsa są krojone przed podaniem. Kolejnym wspólnym mianownikiem dla kuchni indonezyjskiej jest stosunkowo małe spożycie alkoholu, co wynika z faktu, że 87% populacji jest wyznania muzułmańskiego.
Różnorodność kulinarna Indonezji wynika z jej położenia na wielu wyspach, z których każda ma swoją odrębną tradycję, kulturę i specyficzne, lokalne dania.
Na Bali popularne są potrawy z wieprzowiny i kaczki. Prawdziwym rarytasem jest suckling pig - mięso z młodej świni podsmażone na rożnie oraz bebek betutu - kaczka duszona na wolnym ogniu przez co najmniej dobę. Kuchnia Bali jest ostra i bogata w przyprawy.
Manado, miasto na na północnym brzegu wyspy Celebes, słynie glównie z dań rybnych. Gurame - ryby prosto z wody, przyrządza się na grillu, w towarzystwie smażonych warzyw.
Padang, kuchnia z Sumatry, znana z potraw mięsnych (bawoliny, ryb i drobiu) przyprawianych bardzo ostrymi sosami.
Ojczyzną klasycznej kuchni indonezyjskiej jest wyspa Jawa.
Wyrafinowana i niepowtarzalna kuchnia indonezyjska łączy w sobie różne kultury i tradycje, z czego dumni są sami Indonezyjczycy. Nic więc dziwnego, że na godle Indonezji znajduje się motto: „BHINNEKA TUNGGAL IKA - siła w różnorodności”.