Jak powstaje koncentrat pomidorowy?
Koncentrat pomidorowy to produkt, który powstaje poprzez rozdrobnienie, a następnie odparowanie nadmiaru soku dojrzałych pomidorów. Warzywa te muszą być zdrowe, jędrne i przede wszystkim oczyszczone - bowiem już niewielkie uszkodzenie skórki może przełożyć się na jakość produktu, a nawet doprowadzić do zepsucia się koncentratu!
Wykorzystywane pomidory nie mogą być też niedojrzałe ani zbyt przejrzałe. Te pierwsze zawierają duże ilości chlorofilu powodując, że gotowy produkt jest gorzkawy i przybierać może ciemnozieloną barwę. Używając z kolei pomidorów przerośniętych, nie uzyskamy odpowiedniej gęstości koncentratu - świeże warzywa charakteryzują się niższą zawartością pektyn odpowiedzialnych za jego konsystencję.
Zdjęcia: Fotolia
Pomidory poddawane są podgrzaniu do temperatury 85 °C i po oddzieleniu skórki od miazgi rozpoczynany jest proces przecierania rozdrobnionych warzyw, które ulegają zagęszczeniu wskutek odparowania wody. Gotowy przecier umieszcza się w słoiczkach i poddaje pasteryzacji.
Rodzaje koncentratu pomidorowego
Na rynku spożywczym dostępne są cztery rodzaje koncentratu pomidorowego, które różnicujemy na podstawie stężenia zawartego w nim miąższu pomidorowego. Stopień zagęszczenia koncentratu wynosić może zatem 12% ekstraktu, 20%, 30% (produkt ten nazywany jest już pastą) oraz 40%. Do koncentratów poza pomidorami dodawane mogą być też przyprawy, aromaty, a nawet kawałki warzyw!
Ważne dla zdrowia
Głównymi składnikami koncentratu są oczywiście pomidory, które zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są one bogate w antyutleniacze chroniące skórę przed wolnymi rodnikami i szybszym starzeniem się tkanek. Dodatkowo pomidory wzmacniają odporność dzięki dużym pokładom zawartej w nich witaminy C. Ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne!
Udowodniono, że przetwory w postaci koncentratu pomidorowego to także źródło likopenu, którego w takim produkcie jest nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach!
Koncentrat w kuchni
Niedużych rozmiarów słoiczek z koncentratem pomidorowym kryć może w sobie nawet kilka dorodnych pomidorów. Dzięki temu nasze dania stworzymy w kilka chwil i dodamy im właściwego smaku!
Ten smaczny i wartościowy dodatek genialnie sprawdza się jako element zup, sosów, dań mięsnych, a także makaronów, ryżów czy kasz! Wśród naszych sprawdzonych receptur na dania z koncentratem pomidorowym znajdziecie klasyczne pomidorówki, kremowe zupy, gulasze, sosy, przepyszne gołąbki oraz najróżniejsze kombinacje warzyw, produktów zbożowych czy mięs!
Zdjęcia: Fotolia
Przepis na domowy koncentrat pomidorowy to niezwykle przydatna rzecz, zwłaszcza gdy lubicie eksperymentować w kuchni. Jest on łatwy do przygotowania i można cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Zapraszamy do udostępniania przepisów zawierających ten pomidorowy dodatek!
Koncentrat pomidorowy to produkt, który powstaje poprzez rozdrobnienie, a następnie odparowanie nadmiaru soku dojrzałych pomidorów. Warzywa te muszą być zdrowe, jędrne i przede wszystkim oczyszczone - bowiem już niewielkie uszkodzenie skórki może przełożyć się na jakość produktu, a nawet doprowadzić do zepsucia się koncentratu!
Wykorzystywane pomidory nie mogą być też niedojrzałe ani zbyt przejrzałe. Te pierwsze zawierają duże ilości chlorofilu powodując, że gotowy produkt jest gorzkawy i przybierać może ciemnozieloną barwę. Używając z kolei pomidorów przerośniętych, nie uzyskamy odpowiedniej gęstości koncentratu - świeże warzywa charakteryzują się niższą zawartością pektyn odpowiedzialnych za jego konsystencję.
Zdjęcia: Fotolia
Pomidory poddawane są podgrzaniu do temperatury 85 °C i po oddzieleniu skórki od miazgi rozpoczynany jest proces przecierania rozdrobnionych warzyw, które ulegają zagęszczeniu wskutek odparowania wody. Gotowy przecier umieszcza się w słoiczkach i poddaje pasteryzacji.
Rodzaje koncentratu pomidorowego
Na rynku spożywczym dostępne są cztery rodzaje koncentratu pomidorowego, które różnicujemy na podstawie stężenia zawartego w nim miąższu pomidorowego. Stopień zagęszczenia koncentratu wynosić może zatem 12% ekstraktu, 20%, 30% (produkt ten nazywany jest już pastą) oraz 40%. Do koncentratów poza pomidorami dodawane mogą być też przyprawy, aromaty, a nawet kawałki warzyw!
Ważne dla zdrowia
Głównymi składnikami koncentratu są oczywiście pomidory, które zawierają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są one bogate w antyutleniacze chroniące skórę przed wolnymi rodnikami i szybszym starzeniem się tkanek. Dodatkowo pomidory wzmacniają odporność dzięki dużym pokładom zawartej w nich witaminy C. Ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne!
Udowodniono, że przetwory w postaci koncentratu pomidorowego to także źródło likopenu, którego w takim produkcie jest nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach!
Koncentrat w kuchni
Niedużych rozmiarów słoiczek z koncentratem pomidorowym kryć może w sobie nawet kilka dorodnych pomidorów. Dzięki temu nasze dania stworzymy w kilka chwil i dodamy im właściwego smaku!
Ten smaczny i wartościowy dodatek genialnie sprawdza się jako element zup, sosów, dań mięsnych, a także makaronów, ryżów czy kasz! Wśród naszych sprawdzonych receptur na dania z koncentratem pomidorowym znajdziecie klasyczne pomidorówki, kremowe zupy, gulasze, sosy, przepyszne gołąbki oraz najróżniejsze kombinacje warzyw, produktów zbożowych czy mięs!
Zdjęcia: Fotolia
Przepis na domowy koncentrat pomidorowy to niezwykle przydatna rzecz, zwłaszcza gdy lubicie eksperymentować w kuchni. Jest on łatwy do przygotowania i można cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Zapraszamy do udostępniania przepisów zawierających ten pomidorowy dodatek!
SylaUla
marcinka
Ewelina91
Chodzi mi o Tomaty.pl - nowy producent, ale sprawdziłam i polecam! Duuuuża zawartość pomidorów I to czuć :)
pyszalka
Też sprawdziłam to co tutaj reklamujesz - 30% pomidorów to jest standardowa zawartość pomidorów w koncentratach, więc chyba nigdy na oczy nie widziałaś etykiety koncentratu pomidorowego.