Rady na pomidory

  • 1

Pomidory, to idealne warzywo, które przez cały rok kusi swoim pięknym kolorem i zapachem. To z nim można zjeść pyszną zapiekankę, sałatkę, czy zupę.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Rady na pomidory
fot. Fotolia

Chyba wszyscy, którzy znają gazpacho, czyli zupę hiszpańską wiedzą, że to na pomidorach się ona opiera, tak samo jak nasza pomidorówka. A co z kanapkami? One też kuszą pysznymi smakami.
Jest kilka prostych i przydatnych rad co do tego, aby pomidorami posługiwać się szybciej i łatwiej. Warto o nich wiedzieć i stosować w kuchni, a na pewno będzie prościej, a dalej pysznie.
Pomidory do zupy dodajemy pod koniec gotowania. Posiadają dużo kwasów, które utrudniają ugotowanie się innych warzyw. Dlatego warto je dodać, kiedy inne warzywa są ugotowane, a potem całość z pomidorami gotować jeszcze ok. 10 minut.

Aby uzyskać z nich plasterki kroimy je w poprzek. Wycieknie z nich mniej soku, a dodatkowo będą miały ładniejszy wygląd. Jeśli chcemy, aby nasze pomidory były ładne i lśniące, nie trzymajmy ich w lodówce. Wystarczy przełożyć je do niewielkiej miski i tam trzymać. Dodatkowo dzięki pomidorom mamy ładną ozdobę w kuchni. Można dodać do miski zieloną i żółtą paprykę, niewielkie natki kopru i pietruszki i mamy piękną ozdobę w kuchni z żywych owoców.
Wiele przepisów mówi, aby dodać do potrawy pomidora bez skórki. Jak to zrobić? Skórkę, przy szypułce nacinamy w kształt litery X. Następnie wkładamy go do wrzątku na niecałą minutę, a po wyjęciu oblewamy zimną wodą. Skórka zejdzie teraz bez trudu.

JAK USUSZYĆ POMIDORY
Suszone pomidory są coraz bardziej przydatne w kuchni. Wystarczy kilka ładnych pomidorów przekroić na pół, wydrążyć środek i wyłożyć na brytfannę. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy w 70 st. Pomidory się wysuszą pilnujmy, aby się na przepiekły. Następnie przekładamy do słoików i zalewamy olejem tak, aby je przykryć.

Kilka rad, a jak ułatwią życie. Polecam je zastosować, a na pewno będzie prościej w kuchni.


Więcej porad w temacie suczonych pomidorów znajdziesz TUTAJ >>>