Koper ogrodowy

czyli znany wszystkim koperek to roślina uprawna z rodziny selerowatych

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Koper ogrodowy
Znali go już, i cenili, starożytni Egipcjanie. W celach kulinarnych i leczniczych używa się liści, łodyg z kwiatostanami i nasion. Koper zawiera olejek eteryczny, m.in. karwon, felandren, limonen a także flawonoidy i kumaryny. Jest bogaty w sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C. Świeżych liści używa się do sałatek, zup, ryb, jaj, ziemniaków...Łodygi z kwiatostanami są nieodzowne przy kiszeniu ogórków i wielu innych warzyw. Z nasion przyrządza się napar o właściwościach uspokajających, delikatnie obniżających ciśnienie krwi oraz poprawiających trawienie - stosuje się go jako lek na kolkę. Wspomaga też laktację u kobiet karmiących. Liście powinno się spożywać świeże - suszone tracą bardzo wiele aromatu. Jeśli chcemy je dłużej przechować to najlepiej posiekać je drobno, poporcjować i zamrozić. za Wikipedią:"Używali go Babilończycy i Syryjczycy. Rzymianie uważali go za skuteczny środek pobudzający dla gladiatorów. W Grecji był oznaką zamożności. W starożytnym Egipcie ceniony był za przynoszenie ulgi po ciężkiej pracy, natomiast Biblia wspomina o zastosowaniu kopru jako środka, którym płacono podatki. Koper był używany także jako antidotum na czary."