Mięso wołowe często bywa twarde i łykowate. Jeśli chcesz by twoja pieczeń lub rolady były kruche i smaczne bez soli zmiękczających i polepszaczy:
- rozbij delikatnie mięso przed smażeniem
- natrzyj mięso ziołami lub przyprawami korzennymi
- jeśli zwijasz mięso w roladki dodaj do środka wędzonkę oraz suszoną śliwkę, paprykę lub aromatyczne grzyby
- przesmaż mięso na maśle sklarowanym ze wszystkich stron by zamknąć pory i sok nie wypływał
- dodaj do duszenia sporo cebuli lub przecier pomidorowy
- podlej czerwonym wytrawnym winem i duś mięso pod przykryciem po odparowaniu alkoholu
- podlewaj w czasie duszenia niewielką ilością ciepłego bulionu lub wody
- rozbij delikatnie mięso przed smażeniem
- natrzyj mięso ziołami lub przyprawami korzennymi
- jeśli zwijasz mięso w roladki dodaj do środka wędzonkę oraz suszoną śliwkę, paprykę lub aromatyczne grzyby
- przesmaż mięso na maśle sklarowanym ze wszystkich stron by zamknąć pory i sok nie wypływał
- dodaj do duszenia sporo cebuli lub przecier pomidorowy
- podlej czerwonym wytrawnym winem i duś mięso pod przykryciem po odparowaniu alkoholu
- podlewaj w czasie duszenia niewielką ilością ciepłego bulionu lub wody