Do upieczenia ryby wystarczy odrobina oliwy lub oleju i plasterki bądź sok z cytryny. Łososia pieczonego w piekarniku można dodatkowo natrzeć pieprzem ziołowym i szczyptą soli morskiej.
Sałatki pasujące do pieczonego łososia
Pieczonego łososia można podawać z kolorową sałatką z pomidorów pokrojonych w kostkę, surowej kalarepki, oliwy, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Smak soczystej ryby dobrze podkreśli również ugotowana kasza jaglana, połączona w sałatce z młodymi, grillowanymi cukiniami, połówkami pomidorków koktajlowych i świeżymi ziołami. Warto przyprawić ją zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i ozdobić płatkami parmezanu. Łosoś pieczony z warzywami to również wspaniała propozycja potrawy na obiad. W trakcie pieczenia ryby wystarczy upiec w piekarniku pokrojone w słupki marchewki i pietruszki, skropione oliwą i oprószone suszonymi ziołami.
Jak podawać sałatkę do pieczonego łososia
Przygotowując sałatkę do pieczonego w piekarniku łososia, warto zwrócić uwagę na kilka zasad:
Sałatki pasujące do pieczonego łososia
Pieczonego łososia można podawać z kolorową sałatką z pomidorów pokrojonych w kostkę, surowej kalarepki, oliwy, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki. Smak soczystej ryby dobrze podkreśli również ugotowana kasza jaglana, połączona w sałatce z młodymi, grillowanymi cukiniami, połówkami pomidorków koktajlowych i świeżymi ziołami. Warto przyprawić ją zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i ozdobić płatkami parmezanu. Łosoś pieczony z warzywami to również wspaniała propozycja potrawy na obiad. W trakcie pieczenia ryby wystarczy upiec w piekarniku pokrojone w słupki marchewki i pietruszki, skropione oliwą i oprószone suszonymi ziołami.
Jak podawać sałatkę do pieczonego łososia
Przygotowując sałatkę do pieczonego w piekarniku łososia, warto zwrócić uwagę na kilka zasad:
- Filety z łososia piecze się w piekarniku skórą do dołu.
- Można je owinąć folią aluminiową, aby zachowały wilgoć i soczystość.
- Podczas dodawania upieczonej, gorącej ryby do sałatki, najlepiej położyć kawałki łososia na wierzch od razu po podaniu na stół. Sałata nie zwiędnie wówczas tak szybko i będzie lepiej wyglądać.
- Upieczony filet z łososia fantastycznie prezentuje się na talerzu w całości, np. na sałatce z makaronu, suszonych pomidorów w oleju, kosteczek sera feta i listków bazylii.
- Ostudzone kawałki ryby można podawać dzieciom, w towarzystwie każdego rodzaju sałatek i surówe, polane aromatycznym sosem.