Zamiast gotowych wędlin dobrym pomysłem będzie zakupienie surowej szynki i przygotowanie jej samodzielnie w domu. Ugotowana pozostanie soczysta i delikatna. Wspaniale będzie smakować z pajdą świeżego chleba posmarowaną masłem i z ogórkiem kiszonym.
Jak ugotować szynkę?
Składniki:
Tak przygotowaną szynkę możemy podawać na różne sposoby:
Jak ugotować szynkę?
Składniki:
- 1 kg szynki bez kości
- 4 ząbki czosnku
- po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
- majeranek
- sól i pieprz
- Czosnek obieramy, 2 ząbki przeciskamy przez praskę, resztę kroimy w plasterki.
- Szynkę nacieramy zmiażdżonym czosnkiem ,sznurujemy i odkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę.
- Zagotowujemy 2 l wody z 10 dag soli, pokrojonym czosnkiem, łyżką majeranku, ziarnami jałowca oraz ziela angielskiego, łyżeczką pieprzu, studzimy.
- Do zalewy wkładamy szynkę, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy dokładnie 5 min.
- Zestawiamy z ognia, przykrywamy, trzymamy w zalewie 12 godz.
- Mięso w zalewie ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8-10 min.
- Garnek przykrywamy, szynkę studzimy w zalewie.
Tak przygotowaną szynkę możemy podawać na różne sposoby:
- Z kromką chleba i musztardą,
- Jako zimne mięso na dużym talerzu z sosem chrzanowym,
- Podgrzaną i zaserwowaną z sosem pieczeniowym i tłuczonymi ziemniakami.