Jak ugotować szynkę?

Szynkę gotujemy w wodzie z czosnkiem, jałowcem, zielem angielskim, solą i pieprzem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować szynkę?
fot. fotolia
Zamiast gotowych wędlin dobrym pomysłem będzie zakupienie surowej szynki i przygotowanie jej samodzielnie w domu. Ugotowana pozostanie soczysta i delikatna. Wspaniale będzie smakować z pajdą świeżego chleba posmarowaną masłem i z ogórkiem kiszonym.

Jak ugotować szynkę?

Składniki:
  • 1 kg szynki bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz
wykonanie:
  • Czosnek obieramy, 2 ząbki przeciskamy przez praskę, resztę kroimy w plasterki.
  • Szynkę nacieramy zmiażdżonym czosnkiem ,sznurujemy i odkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę.
  • Zagotowujemy 2 l wody z 10 dag soli, pokrojonym czosnkiem, łyżką majeranku, ziarnami jałowca oraz ziela angielskiego, łyżeczką pieprzu, studzimy.
  • Do zalewy wkładamy szynkę, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy  dokładnie 5 min.
  • Zestawiamy z ognia, przykrywamy, trzymamy w zalewie 12 godz.
  • Mięso w zalewie ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8-10 min.
  • Garnek przykrywamy, szynkę studzimy w zalewie.
Z czym podawać ugotowaną szynkę?

Tak przygotowaną szynkę możemy podawać na różne sposoby:
  • Z kromką chleba i musztardą,
  • Jako zimne mięso na dużym talerzu z sosem chrzanowym,
  • Podgrzaną i zaserwowaną z sosem pieczeniowym i tłuczonymi ziemniakami.