To tu znajduje się najmniejsze miasto świata, jedna z pierwszych aptek (która działa do dzisiaj!), a krawat pochodzi od słowa "Chorwat"... Dlaczego tak mało wiemy o Chorwacji? A co wiemy o chorwackiej kuchni?
Specyfika chorwackiej kuchni
Na to, jak obecna kuchnia chorwacka wygląda wpływ mieli przede wszystkim jej sąsiedzi. Wiele czerpie bowiem z tradycji kulinarnej Węgrów, Włochów, Austriaków, Francuzów, Albańczyków, a także Greków.
W Chorwacji mięso najczęściej piecze się na grillu, podobnie jak ryby. Wśród tych można dostać mięso rekina, a najpopularniejszymi owocami morza są kalmary. Odwiedzając Chorwację nietrudno o skosztowanie tego wszystkiego - w każdym, choćby najmniejszym miasteczku znajdziemy wiele urokliwych knajpek z widokiem na morze. Co jednak istotne - jeśli nie jesteśmy wybredni i zadowolimy się hamburgerem... może być problem. Ciężko znaleźć tu typową budkę z fast foodami.
Chorwacja podzielona na regiony
Zagrzeb - miasto
Stolica Chorwacji liczy sobie niespełna 780 tysięcy mieszkaców, i nie będzie przesadą jeśli powiem, że w zasadzie każdy z nich doskonale wie, co kryje się pod nazwami gablec czy paprenjak.
W mieście popularne są takie dania jak makaron z serem i cebulą, strucle, pączki czy łazanki z zielonymi warzywami. Stołeczna kuchnia nie potrafi też obejść się bez grzybów - tutaj warto skosztować wyśmienitego gulaszu z grzybami.
Dalmacja
Region Dalmacji słynie z ryb - pieczonych na ruszcie, często serwowanych z rakami. Stąd też pochodzi ser paszki - najsłynniejszt chorwacki ser, produkowany z owczego mleka, z zastrzeżeniem, że owce te muszą paść się na wyspie Pag.
Co istotne - w regionie Dalmacji spotkamy się z żywnością zdrową, jak najmniej przetworzoną. Do woli będziemy mogli wybierać to w przeróżnych owocach morza.
Slawonia
Jeśli chcesz skosztować chorwackiego mięsa - wybierz się do Slawonii. Ten właśnie region słynie z wybornych szynek oraz kulenu - wedliny mocno przyprawionej papryką. Lubianym na tych terenach deserem są salenjaci - ciastka z dodatkiem smalcu. W zasadzie nie ma w tym nic nadzwyczajnego, moja babcia (Polka) nawet do zwykłych ciastek maszynkowych dodaje smalec...
Nadzwyczajną za to jest nazwa innego ciasta, która tłumaczy się jako "podarte gacie".
Istria
Ten region słynie z istryjskiej zupy. Poza tym warto zwrócić uwagę, że często serwuje się tutaj dania na zimno - sery, a do serów wina. Na poczatek na stole pojawią się wędzone wędliny z oliwkami, następnie owoce mora i zupy rybne.
Istryjskie desery to niczym nasz tłusty czwartek - królują pączki i faworki.
Chorwacja centralna
W centrum Chorwacji popularne są kasze, domowe pieczywo i sery. Vrbovecka pita to tamtejsza zapiekanka, a pieczywo - Varazdinski Klipici. Jeśli będziemy mieć ochotę na deser - możemy skusić się na kremówkę - Samoborską kremšnitę, lub likier - Samoborski bermet.
Specyfika chorwackiej kuchni
Na to, jak obecna kuchnia chorwacka wygląda wpływ mieli przede wszystkim jej sąsiedzi. Wiele czerpie bowiem z tradycji kulinarnej Węgrów, Włochów, Austriaków, Francuzów, Albańczyków, a także Greków.
W Chorwacji mięso najczęściej piecze się na grillu, podobnie jak ryby. Wśród tych można dostać mięso rekina, a najpopularniejszymi owocami morza są kalmary. Odwiedzając Chorwację nietrudno o skosztowanie tego wszystkiego - w każdym, choćby najmniejszym miasteczku znajdziemy wiele urokliwych knajpek z widokiem na morze. Co jednak istotne - jeśli nie jesteśmy wybredni i zadowolimy się hamburgerem... może być problem. Ciężko znaleźć tu typową budkę z fast foodami.
Chorwacja podzielona na regiony
Zagrzeb - miasto
Stolica Chorwacji liczy sobie niespełna 780 tysięcy mieszkaców, i nie będzie przesadą jeśli powiem, że w zasadzie każdy z nich doskonale wie, co kryje się pod nazwami gablec czy paprenjak.
W mieście popularne są takie dania jak makaron z serem i cebulą, strucle, pączki czy łazanki z zielonymi warzywami. Stołeczna kuchnia nie potrafi też obejść się bez grzybów - tutaj warto skosztować wyśmienitego gulaszu z grzybami.
Dalmacja
Region Dalmacji słynie z ryb - pieczonych na ruszcie, często serwowanych z rakami. Stąd też pochodzi ser paszki - najsłynniejszt chorwacki ser, produkowany z owczego mleka, z zastrzeżeniem, że owce te muszą paść się na wyspie Pag.
Co istotne - w regionie Dalmacji spotkamy się z żywnością zdrową, jak najmniej przetworzoną. Do woli będziemy mogli wybierać to w przeróżnych owocach morza.
Slawonia
Jeśli chcesz skosztować chorwackiego mięsa - wybierz się do Slawonii. Ten właśnie region słynie z wybornych szynek oraz kulenu - wedliny mocno przyprawionej papryką. Lubianym na tych terenach deserem są salenjaci - ciastka z dodatkiem smalcu. W zasadzie nie ma w tym nic nadzwyczajnego, moja babcia (Polka) nawet do zwykłych ciastek maszynkowych dodaje smalec...
Nadzwyczajną za to jest nazwa innego ciasta, która tłumaczy się jako "podarte gacie".
Istria
Ten region słynie z istryjskiej zupy. Poza tym warto zwrócić uwagę, że często serwuje się tutaj dania na zimno - sery, a do serów wina. Na poczatek na stole pojawią się wędzone wędliny z oliwkami, następnie owoce mora i zupy rybne.
Istryjskie desery to niczym nasz tłusty czwartek - królują pączki i faworki.
Chorwacja centralna
W centrum Chorwacji popularne są kasze, domowe pieczywo i sery. Vrbovecka pita to tamtejsza zapiekanka, a pieczywo - Varazdinski Klipici. Jeśli będziemy mieć ochotę na deser - możemy skusić się na kremówkę - Samoborską kremšnitę, lub likier - Samoborski bermet.
Tit
Wiech