Oprócz smaku i pożywności potraw, ważna jest również estetyka podania. Te cechy wywodzą się z tzw. kuchni cesarskiej, gdzie liczyła się przede wszystkim różnorodność i dekoracyjność potraw. Wietnamczycy podczas świąt i innych ważnych rocznic serwują jak największą ilość małych, pięknie podanych dań.
Kuchnia wietnamska - Al dente
Makaron, oprócz ryżu, jest jednym z podstawowych składników kuchni wietnamskiej. Najczęściej do gotowania wykorzystywane są cztery rodzaje – fasolowy, sojowy, ryżowy i maniokowy. Wietnamczycy pielęgnują swoje tradycje kulinarne, dlatego ich kuchnia nie uległa znacznym zmianom przez wieki, i bardzo ostrożnie przyjmują nowinki z innych kuchni. Kolonia Francuska pozostawiła po sobie ślad w postaci bagietki i kiełbaski a z kuchni chińskiej zaczerpnięto jedynie jedzenie pałeczkami i gotowanie w woku.Sos rybny w kuchni wietnamskiej
Głównymi daniami jedzonymi przez Wietnamczyków są potrawy gotowane na parze lub duszone z dodatkiem sosu rybnego. Sos rybny do dziś produkowany jest przez mieszkańców wsi, którzy najpierw ryby układają w beczkach, posypują solą i czekają aż zaczną fermentować. Gdy sfermentują wykładają je na słońce. Im dłużej ryby leżą na słońcu, tym sos nabiera lepszego smaku.Trzy rejony kuchni wietnamskiej – Sajgon, Hanoi i Hue
Kuchnie wietnamską dzielimy na trzy regiony – północny, południowy i środkowy. Północny Wietnam (Hanoi) to przede wszystkim prostota przygotowania dań. Potrawy smaży się używając dużej ilości sosu sojowego, co wiąże się z dużym wpływem kuchni chińskiej w tym rejonie. Południowy Wietnam (Sajgon) słynie z używania większej ilość, od pozostałych regionów Wietnamy, warzyw, owoców i ryb. Tutaj zauważyć możemy wpływ Francuzów z czasów kolonialnych. Najciekawszą, ze względu na wyrafinowany smak i niepowtarzalność jest kuchnia środkowego Wietnamu (Hue), która ma swoje cesarskie źródła. Jest zdecydowanie bardziej ostra i kolorowa niż poprzednie kuchnie. Podaje się tutaj wiele, ale za to, małych dań, a w dodatku wszystkie jednocześnie. Jest to swego rodzaju ustalenie statutu społecznego. Im więcej potraw jest na stole tym rodzina, która wyprawia ucztę, uważana jest za zamożniejszą. W kuchni Hue szczególnie ważny jest wygląd i sposób podania jedzenia.Potrawy kuchni wietnamskiej - zupa Pho i sajgonki
Wśród najbardziej znanych potraw kuchni wietnamskiej jest niewątpliwie zupa Pho. Jest to, najprościej mówiąc, rosół wołowy z makaronem ryżowym. Cechą charakterystyczną tej potrawy jest to, że Wietnamczycy konsumują ją zarówno na śniadanie, obiad, ale także na kolację. W Polsce niepodzielnie królują sajgonki. Ten przysmak to farsz z mięsa mielonego, grzybów Mun, makaronu chińskiego i warzyw, zwinięty w papier ryżowy, który smażony jest na głębokim oleju.Kuchnia wietnamska - przepisy