Zupa krem to nic innego jak zblendowana zupa jarzynowa. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie jednego-dwóch, góra trzech gatunków warzyw. Dzięki temu jest intensywniejsza w smaku. Najpopularniejszymi kremami są zupy z dyni, zielonego groszku, batatów, pomidorów czy też marchwi. Krem można jednak przygotować niemalże z każdego warzywa, które po blendowaniu zamienia się w papkę.
Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
Przykładową zupą krem jest ta na bazie pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, ponieważ pomidory nie potrzebują zbyt wiele czasu, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Gęsta zupa krem najlepiej smakuje z różnego rodzaju posypkami. Do tego celu można wykorzystać:
Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
Przykładową zupą krem jest ta na bazie pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, ponieważ pomidory nie potrzebują zbyt wiele czasu, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Do zrobienia kremu z pomidorów będą potrzebne: pomidory (świeże lub z puszki), cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz i bulion.
- Do bulionu wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy kilka minut.
- Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do bulionu.
- Po paru minutach całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy i podajemy. Gotowe!
Gęsta zupa krem najlepiej smakuje z różnego rodzaju posypkami. Do tego celu można wykorzystać:
- Prażone nasiona – np. dyni, słonecznika,
- Chipsy warzywne – np. z topinamburu, marchwi, pietruszki,
- Grzanki – np. czosnkowe lub ziołowe,
- Ser – np. wyrazisty w smaku parmezan lub delikatniejszą goudę,
- Kawałki owoców – np. granatu, ananasa, mango, co nieco orzeźwi zupę.