Jak zrobić zupę krem?

Zupa krem powstaje poprzez zblendowanie tradycyjnie gotowanej zupy na gładką masę, dzięki czemu jest gęstsza. Może być ona zrobiona z dyni, pomidorów, groszku czy batatów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić zupę krem?
fot. Fotolia
Zupa krem to nic innego jak zblendowana zupa jarzynowa. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie jednego-dwóch, góra trzech gatunków warzyw. Dzięki temu jest intensywniejsza w smaku. Najpopularniejszymi kremami są zupy z dyni, zielonego groszku, batatów, pomidorów czy też marchwi. Krem można jednak przygotować niemalże z każdego warzywa, które po blendowaniu zamienia się w papkę.

Jak zrobić zupę krem z pomidorów?

Przykładową zupą krem jest ta na bazie pomidorów. Robi się ją bardzo szybko, ponieważ pomidory nie potrzebują zbyt wiele czasu, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Do zrobienia kremu z pomidorów będą potrzebne: pomidory (świeże lub z puszki), cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz i bulion.
  • Do bulionu wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy kilka minut.
  • Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do bulionu.
  • Po paru minutach całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy i podajemy. Gotowe!
Z czym podawać zupę krem?

Gęsta zupa krem najlepiej smakuje z różnego rodzaju posypkami. Do tego celu można wykorzystać:
  • Prażone nasiona – np. dyni, słonecznika,
  • Chipsy warzywne – np. z topinamburu, marchwi, pietruszki,
  • Grzanki – np. czosnkowe lub ziołowe,
  • Ser – np. wyrazisty w smaku parmezan lub delikatniejszą goudę,
  • Kawałki owoców – np. granatu, ananasa, mango, co nieco orzeźwi zupę.