Ile gotować pierogi?

Pierogi gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną one na powierzchnię. Osobno gotuje się pierogi z różnymi farszami.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ile gotować pierogi?
fot. Fotolia
Pierogi posiadają całą rzeszę swoich zwolenników. Szczególnie te przygotowane samodzielnie w domu cieszą się szczególną popularnością. Oprócz prawidłowego lepienia pierogów, warto jednak poznać tajniki ich gotowania.

Jak gotować pierogi?


Gotowanie pierogów nie jest zbyt trudne a całość zajmuje zaledwie kilka minut. Ważne, aby pierogi wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody. Po wrzuceniu do garnka, należy całość delikatnie zamieszać. Po 2-3 minutach od wypłynięcia pierogów na wierzch, można je wyciągnąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Mrożone pierogi gotuje się odrobinę dłużej – ok. 5-7 minut.


Z czym można zrobić pierogi?


Pierogi przygotowywane są w różnych wariantach smakowych. Oprócz tradycyjnych, można bowiem sięgnąć po inne typy pierogów, w tym uszka z mięsem czy te rodem z kuchni świata, np. chinkali. Oto najpopularniejsze farsze do pierogów:
  • Ruski – bez wątpienia najpopularniejszy farsz. Przygotowuje się go z ugotowanych ziemniaków i białego, tłustego sera. Całość można urozmaicić prażoną cebulą lub boczkiem.
  • Mięsny – zastanawiasz się, jakie mięso wybrać na pierogi? Istnieje tu pełna dowolność. Drób, wieprzowina, wołowina czy też ryby – ważne, aby było ono ugotowane lub podsmażone. Farsz mięsny można dodatkowo wzbogacić warzywami, kaszą, ryżem lub ziemniakami.
  • Warzywny – coraz popularniejsze, szczególnie w wersji ze szpinakiem lub cukinią. Pierogi można przygotować także z dodatkiem pomidorów, bakłażana i wielu innych warzyw.
  • Owocowy – ten wariant króluje na naszych stołach w okresie letnim. Pierogi z jagodami, truskawkami, wiśniami czy malinami doskonale smakują z dodatkiem śmietany (słodkiej lub kwaśnej) i cukru pudru.