Bruschetta to grzanka pochodząca z Włoch. Przekąska ta serwowana jest na śniadanie, kolacje, a także na spotkaniach ze znajomymi. Tradycyjnie serwowana jest z pomidorami i bazylią, jednak możemy trochę poeksperymentować i przygotować inne ciekawe kombinacje.
Jak zrobić bruschettę?
Składniki:
Oprócz tradycyjnych pomidorów możemy ułożyć na bruschettę inne ciekawe dodatki. Komponujemy je według swojego smaku i ulubionych składników.
Dobrym pomysłem będzie przygotowanie tych przekąsek na różne sposoby z:
Jak zrobić bruschettę?
Składniki:
- 2 duże kromki pieczywa
- 2 pomidory malinowe
- 1 mozzarella
- garść listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz do smaku
- Na patelni grillowej podgrzewamy pieczywo.
- Pomidory myjemy i kroimy w ósemki .
- Za pomocą łyżeczki usuwamy z kawałków pomidorów gniazda nasienne.
- Pomidory kroimy na drobne kawałki.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, posiekaną bazylię, mieszamy z oliwą.
- Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem.
- Gorące grzanki polewamy oliwą i nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
- Na wierzchu układamy pomidory z dodatkami.
Oprócz tradycyjnych pomidorów możemy ułożyć na bruschettę inne ciekawe dodatki. Komponujemy je według swojego smaku i ulubionych składników.
Dobrym pomysłem będzie przygotowanie tych przekąsek na różne sposoby z:
- Posiekaną i sparzoną czerwoną cebulę
- Pesto- bazyliowym, pietruszkowym, czy z rukoli,
- Łososia wędzonego z kiełkami rzodkiewki,
- Pastę z oliwek, czosnku i sera feta,
- Suszone pomidory, czy marynowaną paprykę,
- Gotowane jajka przepiórcze z sałatą,
- Grillowane warzywa z posiekanymi ziołami.
- Duszone pieczarki z natką pietruszki i sokiem z cytryny,
-
Mięsne dodatki też są wskazane: pieczony kurczak, kiełbasa jałowcowa, czy szynka dojrzewająca.