Jak zrobić bruschettę?

Pieczywo, pomidory, bazylia, czosnek, oliwa – tyle trzeba do przygotowania bruschetty.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić bruschettę?
fot. fotolia
Bruschetta to grzanka pochodząca z Włoch. Przekąska ta serwowana jest na śniadanie, kolacje, a także na spotkaniach ze znajomymi. Tradycyjnie serwowana jest z pomidorami i bazylią, jednak możemy trochę poeksperymentować i przygotować inne ciekawe kombinacje.

Jak zrobić bruschettę?

Składniki:
  • 2 duże kromki pieczywa
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mozzarella
  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
  • Na patelni grillowej podgrzewamy pieczywo.
  • Pomidory myjemy i kroimy w ósemki .
  • Za pomocą łyżeczki usuwamy z kawałków pomidorów gniazda nasienne.
  • Pomidory kroimy na drobne kawałki.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, posiekaną bazylię, mieszamy z oliwą.
  • Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem.
  • Gorące grzanki polewamy oliwą i nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.
  • Na wierzchu układamy pomidory z dodatkami.
Inne dodatki do bruschetty

Oprócz tradycyjnych pomidorów możemy ułożyć na bruschettę inne ciekawe dodatki. Komponujemy je według swojego smaku i ulubionych składników.
Dobrym pomysłem będzie przygotowanie tych przekąsek na różne sposoby z:
  • Posiekaną i sparzoną czerwoną cebulę
  • Pesto- bazyliowym, pietruszkowym, czy z rukoli,
  • Łososia wędzonego z kiełkami rzodkiewki,
  • Pastę z oliwek, czosnku i sera feta,
  • Suszone pomidory, czy marynowaną paprykę,
  • Gotowane jajka przepiórcze z sałatą,
  • Grillowane warzywa z posiekanymi ziołami.
  • Duszone pieczarki z natką pietruszki i sokiem z cytryny,
  • Mięsne dodatki też są wskazane: pieczony kurczak, kiełbasa jałowcowa, czy szynka dojrzewająca.