Czym jest congee?
Congee to nic innego jak kleik ryżowy, a w dosłownym tłumaczeniu „ryż-woda”. To popularne danie w Chinach – spożywa się je głównie na śniadanie, ale także w ciągu dnia. Congee jest lekkostrawne, doskonałe przy problemach żołądkowych, wysokim cholesterolu, problemach jelitowych. Dzięki zawartości kolagenu odbudowuje i nawilża organizm. Świetnie sprawdzi się dla osób chcących oczyścić organizm lub przejść na lekką dietę w celu zrzucenia zbędnych kilogramów.Kleik ryżowy to bardzo łatwa i tania w przygotowaniu potrawa. Potrzebujesz jedynie ryżu i wody. Kluczem do prozdrowotnych właściwości congee jest długie gotowanie ryżu, aż do całkowitego rozgotowania.
W tradycyjnej medycynie chińskiej congee jest uważane za najbardziej harmonijną potrawę – odzwierciedlenie równowagi między jin i jang. Dlatego tak wielu Chińczyków zaczyna swój dzień od tego ciepłego, pożywnego i kremowego dania.
Congee - przepis podstawowy
Do ugotowania congee potrzebujesz dowolnego ryżu – sprawdzi się tu świetnie zarówno biały długoziarnisty, jak i brązowy.Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 10 szklanek wody.
- Ryż przepłucz na sicie kilka razy. Wsyp do dużego garnka i zalej wodą w proporcji 1:5 – jedna szklanka ryżu na pięć szklanek wody. Zostaw do namaczania, najlepiej na noc.
- Następnego dnia wylej wodę z namoczonego ryżu i zalej go świeżą wodą w proporcji 1:10 – na jedną szklankę ryżu przypada dziesięć szklanek wody.
- Zagotuj ryż na pełnym gazie, co chwilę mieszając.
- Kiedy ryż się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i zdejmij pokrywkę. Ryż powinien gotować się aż do całkowitego rozpadnięcia ziarenek i osiągnięcia zawiesistej, kremowej konsystencji.
- Od czasu do czasu mieszaj kleik ryżowy, aby nie przywarł do dna.
- Po upływie ok. 4 godzin congee jest gotowe do spożycia.
fot. Adobe Stock
Gotowe congee po wystygnięciu możesz przechowywać w szklanym słoiku. Aby zjeść potrawę z kleiku ryżowego, wystarczy go podgrzać.
Z czym podawać congee?
W Chinach najpopularniejsza wersja congee to ta podawana z plastrami wieprzowiny i prażonymi orzeszkami sojowymi - bardzo tłusta i kleista.fot. Archiwum prywatne
W europejskich realiach congee możesz podać w dowolnej wersji – na słodko i na słono. Oto kilka propozycji na podanie congee:
Congee na słodko
Kleik ryżowy możesz potraktować jak ugotowane płatki owsiane na owsiankę. Baza takiego dania, jest raczej mdła, ale można nadać mu smaku słodkimi dodatkami, jak:- gruszka z miodem,
- banan, masło orzechowe i chipsy kokosowe,
- kakao, maliny, miód,
- dżem dyniowo-pomarańczowy, cynamon,
- prażone jabłka, syrop klonowy.
Congee na słono
Słone congee może stać się pełnowartościowym obiadowym daniem. Dodaj do niego ulubione składniki i ciesz się sytą i lekkostrawną potrawą. Zobacz, jakie składniki dodać do congee na słono:- jajko na twardo, sezam, pieczony łosoś, prażona cebulka,
- pieczarki w sosie sojowym, szczypior, pierś z kurczaka,
- pulpety z indyka gotowane na parze, blanszowany szpinak,
- kiełki fasoli mung, pasta miso, tofu,
- gotowane w bulionie warzywa korzeniowe, smażone boczniaki.
fot. Adobe Stock
Congee doprawiaj według uznania – sam kleik nie ma wyraźnego smaku, dlatego jest doskonałą bazą do wielu potraw.