To sito z podziurkowanym dnem przychodzi z pomocą, gdy chcemy odlać makaron, przepłukać groch czy odcedzić ziemniaki. Perfekcyjny w odsączaniu i filtrowaniu warzyw, owoców, makaronu, ryżu, kasz i wielu innych produktów. Dzięki niemu oddzielanie czegoś stałego od płynnego staje się banalnie proste niczym przysłowiowa bułka z masłem. Czynności te wykonujemy z łatwością i bez głębszego zastanawiania się. Często nie doceniając tego, jakie ułatwienie stanowi dla nas możliwość korzystania z durszlaka.
Trochę historii…
Durszlak zwany też cedzakiem zapracował na zacne miejsce w historii kulinariów. Znany już w starożytności, gdzie jak podają źródła używano go w procesie wyrobu sera. Pomysłodawcami produkcji sera byli mezopotamscy pasterze. To właśnie oni około 10 tysięcy lat temu nauczyli się wyrabiać ser i odcedzać przez cedzak skrzep i serwatkę. Ówczesny durszlak przybrał formę glinianego naczynia z dziurkami i tym samym bardzo przypominał dzisiejsze cedzaki.
Kuliste gliniane naczynia sitowe pochodzące sprzed 7-7,5 tys. lat - czyli z epoki neolitu - archeolodzy odnaleźli także w naszym kraju. Początkowo sądzono, że pełniły one funkcję małych piecyków, w których przenoszono ciepło lub odgrzewano potrawy. Podejrzewano także, że durszlaki mogły służyć do wyrobu miodu lub piwa. Jednak najbardziej prawdopodobna i potwierdzona okazała się teza dotycząca odsączania w nich sera. Tym samym durszlak już na stałe zagościł w świecie kulinariów, co raz przyjmując na siebie nowe obowiązki.
Durszlak durszlakowi nierówny
Cedzak jak wskazuje sama nazwa służy do odcedzania substancji płynnej od substancji stałej. Wizualnie przypomina on miskę lub garnek z podziurkowanym dnem. Tradycyjne durszlaki nie mają równomiernie rozmieszczonych dziurek. Otwory te pogrupowane są w powtarzające się wzory. Cedzaki mogą być wykonane z różnorodnych materiałów, począwszy od stali nierdzewnej, poprzez plastik, a skończywszy na gumie. Jedne z nich wyposażone są w uchwyty boczne, inne w małe nóżki u podstawy, dzięki którym cedzak zyskuje na stabilności. Zarówno uszka, jak i nóżki ułatwiają odcedzanie. Durszlak bez obaw można pozostawić w zlewie i poczekać kilka chwil aż ciecz odcieknie do ostatniej kropli.
Popularne cedzaki
Najbardziej popularne durszlaki mają okrągły kształt i wykonane są ze stali nierdzewnej lub z plastiku. Te pierwsze to typowo tradycyjne cedzaki. Są bardzo wytrzymałe, a przez to praktyczne. Z powodzeniem mogą nam służyć przez lata. Durszlaki plastikowe chociaż mniej wytrzymałe jednak również na topie. Dostępne w wielu kolorach. Wyposażone w dwa uchwyty boczne lub jedną środkową rączkę. Idealnie sprawdzają się np. podczas płukania owoców i warzyw.
Kolejnym typem durszlaków są durszlaki gumowe, czyli takie które wykonano z odpowiednio dobranego - odpornego na wysokie temperatury – silikonu. Durszlaki te są lekkie i przyjemne w użytkowaniu. Ewenementem wśród durszlaków są cedzaki kwadratowe. Ich zaletą jest kształt, który sprawia, że łatwo z nich przesypać produkt do innego naczynia. Kwadratowe zakończenia przypominające dzióbki to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ciekawym i bardzo praktycznym rozwiązaniem są również durszlaki składane, pozwalające zaoszczędzić miejsce w kuchennych szafkach.
Czy tylko do odcedzania?
Podstawową funkcją durszlaka jest odcedzanie czegoś płynnego od czegoś stałego. Wielbiciele nieposklejanego makaronu na pewno nie wyobrażają sobie życia bez durszlaka. Doskonały do odsączania ugotowanego ryżu oraz kasz. Idealny do płukania owoców i warzyw. Niezastąpiony podczas filtrowania kukurydzy, groszku czy fasolki. W kuchni durszlak znajdzie wiele zarówno typowych, jak i nietypowych zastosowań.
Możemy wykazać się kreatywnością i użyć go jako części składowej garnka do gotowania na parze. Durszlak wypełniony warzywami, rybą lub mięsem wystarczy położyć na garnek, w którym znajduje się gotująca się woda. Po kilkunastu minutach otrzymamy pyszne, lekkie i zdrowe danie. W podobny sposób uda nam się odświeżyć czerstwe pieczywo. Z tym, że po zagotowaniu się wody pieczywo pozostawiamy w durszlaku pod przykryciem na 2-3 minuty. Poza tym tradycyjny cedzak to świetna pomoc podczas smażenia dania. Położony na patelni zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu.
Warto wspomnieć, że durszlaki dzięki swojemu oryginalnemu wyglądowi świetnie odnajdą się także poza kuchnią. Możemy je wykorzystać jako urocze wazony na kwiaty lub jako stylizowane pojemniki na różnego typu przedmioty.
Jak widać, durszlak tylko na pozór taki niepozorny. Przychodzi z pomocą w wielu kulinarnych sytuacjach i wybawia z wielu opresji. Zdecydowanie warto docenić go bardziej.
Zdjęcia: Fotolia
Trochę historii…
Durszlak zwany też cedzakiem zapracował na zacne miejsce w historii kulinariów. Znany już w starożytności, gdzie jak podają źródła używano go w procesie wyrobu sera. Pomysłodawcami produkcji sera byli mezopotamscy pasterze. To właśnie oni około 10 tysięcy lat temu nauczyli się wyrabiać ser i odcedzać przez cedzak skrzep i serwatkę. Ówczesny durszlak przybrał formę glinianego naczynia z dziurkami i tym samym bardzo przypominał dzisiejsze cedzaki.
Kuliste gliniane naczynia sitowe pochodzące sprzed 7-7,5 tys. lat - czyli z epoki neolitu - archeolodzy odnaleźli także w naszym kraju. Początkowo sądzono, że pełniły one funkcję małych piecyków, w których przenoszono ciepło lub odgrzewano potrawy. Podejrzewano także, że durszlaki mogły służyć do wyrobu miodu lub piwa. Jednak najbardziej prawdopodobna i potwierdzona okazała się teza dotycząca odsączania w nich sera. Tym samym durszlak już na stałe zagościł w świecie kulinariów, co raz przyjmując na siebie nowe obowiązki.
Durszlak durszlakowi nierówny
Cedzak jak wskazuje sama nazwa służy do odcedzania substancji płynnej od substancji stałej. Wizualnie przypomina on miskę lub garnek z podziurkowanym dnem. Tradycyjne durszlaki nie mają równomiernie rozmieszczonych dziurek. Otwory te pogrupowane są w powtarzające się wzory. Cedzaki mogą być wykonane z różnorodnych materiałów, począwszy od stali nierdzewnej, poprzez plastik, a skończywszy na gumie. Jedne z nich wyposażone są w uchwyty boczne, inne w małe nóżki u podstawy, dzięki którym cedzak zyskuje na stabilności. Zarówno uszka, jak i nóżki ułatwiają odcedzanie. Durszlak bez obaw można pozostawić w zlewie i poczekać kilka chwil aż ciecz odcieknie do ostatniej kropli.
Popularne cedzaki
Najbardziej popularne durszlaki mają okrągły kształt i wykonane są ze stali nierdzewnej lub z plastiku. Te pierwsze to typowo tradycyjne cedzaki. Są bardzo wytrzymałe, a przez to praktyczne. Z powodzeniem mogą nam służyć przez lata. Durszlaki plastikowe chociaż mniej wytrzymałe jednak również na topie. Dostępne w wielu kolorach. Wyposażone w dwa uchwyty boczne lub jedną środkową rączkę. Idealnie sprawdzają się np. podczas płukania owoców i warzyw.
Kolejnym typem durszlaków są durszlaki gumowe, czyli takie które wykonano z odpowiednio dobranego - odpornego na wysokie temperatury – silikonu. Durszlaki te są lekkie i przyjemne w użytkowaniu. Ewenementem wśród durszlaków są cedzaki kwadratowe. Ich zaletą jest kształt, który sprawia, że łatwo z nich przesypać produkt do innego naczynia. Kwadratowe zakończenia przypominające dzióbki to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ciekawym i bardzo praktycznym rozwiązaniem są również durszlaki składane, pozwalające zaoszczędzić miejsce w kuchennych szafkach.
Czy tylko do odcedzania?
Podstawową funkcją durszlaka jest odcedzanie czegoś płynnego od czegoś stałego. Wielbiciele nieposklejanego makaronu na pewno nie wyobrażają sobie życia bez durszlaka. Doskonały do odsączania ugotowanego ryżu oraz kasz. Idealny do płukania owoców i warzyw. Niezastąpiony podczas filtrowania kukurydzy, groszku czy fasolki. W kuchni durszlak znajdzie wiele zarówno typowych, jak i nietypowych zastosowań.
Możemy wykazać się kreatywnością i użyć go jako części składowej garnka do gotowania na parze. Durszlak wypełniony warzywami, rybą lub mięsem wystarczy położyć na garnek, w którym znajduje się gotująca się woda. Po kilkunastu minutach otrzymamy pyszne, lekkie i zdrowe danie. W podobny sposób uda nam się odświeżyć czerstwe pieczywo. Z tym, że po zagotowaniu się wody pieczywo pozostawiamy w durszlaku pod przykryciem na 2-3 minuty. Poza tym tradycyjny cedzak to świetna pomoc podczas smażenia dania. Położony na patelni zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu.
Warto wspomnieć, że durszlaki dzięki swojemu oryginalnemu wyglądowi świetnie odnajdą się także poza kuchnią. Możemy je wykorzystać jako urocze wazony na kwiaty lub jako stylizowane pojemniki na różnego typu przedmioty.
Jak widać, durszlak tylko na pozór taki niepozorny. Przychodzi z pomocą w wielu kulinarnych sytuacjach i wybawia z wielu opresji. Zdecydowanie warto docenić go bardziej.
Zdjęcia: Fotolia
LauraLaura
marcinka
małe_miki