Kulinarne szlaki
„Opuściwszy łęczycki gród Janusz podążał w górę rzeki Bzury na południe. Przedzierał się przez błota (…) płynął rzeczką zwaną Starą Strugą – dzisiejszą Łódką…”. Ten początek legendy znają chyba wszystkie łódzkie dzieci. Typowo łódzkimi daniami wpisanymi na listę produktów regionalnych są m.in. zalewajka, zupa chrzanowa, kapusta z grochem czy łowickie powidła.
Tradycyjna kuchnia łódzka dzieli się na dwa nurty: kuchni „bidy” łódzkiej i kuchni żydowskiej. Choć w dzisiejszych czasach Łódź jest miastem niedocenianym, a wręcz zapomnianym nadal kultywowane są jego tradycje.
Tradycyjne dania miasta „Łódki” i regionu
Sztandarowym daniem miasta nad Łódką jest słynna zalewajka. Zupa ubogich, kolorem przypominająca biały barszcz. W XIX wieku stanowiła obok żurów i barszczy główną potrawę spożywaną o każdej porze dnia, zaczynając od śniadania. Bazę stanowiły ziemniaki, cebula i zakwas, czasami suszone grzyby. Ponadto do znanych zup należą: solanka, kapłonek (wodzianka) , czyli prosta zupa gotowana na czerstwym chlebie, czosnku i tłuszczu. Wodzianka oczywiście musi być odpowiednio doprawiona.
Ważne miejsce pośród tradycyjnych zup kuchni łódzkiej zajmuje zupa chrzanowa, w której podstawowym składnikiem jest serwatka i starty korzeń chrzanu.
Jako pierwsze danie podawane są także kartoflanka i barszcz biały na kaszance. Ponadto dużą sławą szczyciły się zupy owocowe, takie jak grusconka czy famuła przyrządzane z dziko rosnących owoców czyli ulęgałek. Zupy owocowe okraszano słoniną, zaprawiano śmietaną lub mąką i podawano z ugotowanymi ziemniakami.
Na łódzkich stołach często goszczą słynne prażoki ze skwarkami, kluski żelazne zwane też szarymi, gęsie pipki, kugiel (najsłynniejszy z Podborza), knedle z truskawką podane z młodą kapustą (jest to słynne ‘bałuciarskie’ danie) i tatarczuchy, czyli placki z mąki gryczanej z wodą, mlekiem i drożdżami. Oczywiście bardzo często drugim daniom towarzyszyła tradycyjna łódzka kapusta z grochem.
Ze względu na bardzo dużą liczbę Żydów w Łodzi, możemy mówić o tradycyjnych potrawach, takich jak zapomniana babka ziemniaczana inaczej kugel. Dodatkowo do tradycyjnych dań żydowskich, które wpasowały się w kuchnię łódzką, zaliczyć możemy knyszes, holiszkesz czyli gołąbki oraz karpia żydowskiego.
Do typowych przystawek zaliczamy leberkę czyli pasztetową ale tą ‘z górnej półki’, z większą ilością wątróbki. Oczywiście swoje miejsce wśród przystawek znajduje też czarne lub krwiste.
Słynnym deserem ziemi łódzkiej jest chałka z masłem, żulik z masłem czy ciasto/piernik marchewkowy.
Jeśli znasz jakąś potrawę kuchni łódzkiej zaprezentuj ją wszystkim. Wystarczy, że klikniesz poniżej i dodasz swój przepis.
Zapraszamy do skorzystania z przepisów żyr regionu łódzkiego naszych użytkowników m.in na regionalną zupę chrzanową, wieloowocową ratafię, ciasto marchewkowe oraz zalewajkę.
A oto lista produktów regionalnych i tradycyjnych regionu łódzkiego:
„Opuściwszy łęczycki gród Janusz podążał w górę rzeki Bzury na południe. Przedzierał się przez błota (…) płynął rzeczką zwaną Starą Strugą – dzisiejszą Łódką…”. Ten początek legendy znają chyba wszystkie łódzkie dzieci. Typowo łódzkimi daniami wpisanymi na listę produktów regionalnych są m.in. zalewajka, zupa chrzanowa, kapusta z grochem czy łowickie powidła.
Tradycyjna kuchnia łódzka dzieli się na dwa nurty: kuchni „bidy” łódzkiej i kuchni żydowskiej. Choć w dzisiejszych czasach Łódź jest miastem niedocenianym, a wręcz zapomnianym nadal kultywowane są jego tradycje.
Tradycyjne dania miasta „Łódki” i regionu
Sztandarowym daniem miasta nad Łódką jest słynna zalewajka. Zupa ubogich, kolorem przypominająca biały barszcz. W XIX wieku stanowiła obok żurów i barszczy główną potrawę spożywaną o każdej porze dnia, zaczynając od śniadania. Bazę stanowiły ziemniaki, cebula i zakwas, czasami suszone grzyby. Ponadto do znanych zup należą: solanka, kapłonek (wodzianka) , czyli prosta zupa gotowana na czerstwym chlebie, czosnku i tłuszczu. Wodzianka oczywiście musi być odpowiednio doprawiona.
Ważne miejsce pośród tradycyjnych zup kuchni łódzkiej zajmuje zupa chrzanowa, w której podstawowym składnikiem jest serwatka i starty korzeń chrzanu.
Jako pierwsze danie podawane są także kartoflanka i barszcz biały na kaszance. Ponadto dużą sławą szczyciły się zupy owocowe, takie jak grusconka czy famuła przyrządzane z dziko rosnących owoców czyli ulęgałek. Zupy owocowe okraszano słoniną, zaprawiano śmietaną lub mąką i podawano z ugotowanymi ziemniakami.
Na łódzkich stołach często goszczą słynne prażoki ze skwarkami, kluski żelazne zwane też szarymi, gęsie pipki, kugiel (najsłynniejszy z Podborza), knedle z truskawką podane z młodą kapustą (jest to słynne ‘bałuciarskie’ danie) i tatarczuchy, czyli placki z mąki gryczanej z wodą, mlekiem i drożdżami. Oczywiście bardzo często drugim daniom towarzyszyła tradycyjna łódzka kapusta z grochem.
Ze względu na bardzo dużą liczbę Żydów w Łodzi, możemy mówić o tradycyjnych potrawach, takich jak zapomniana babka ziemniaczana inaczej kugel. Dodatkowo do tradycyjnych dań żydowskich, które wpasowały się w kuchnię łódzką, zaliczyć możemy knyszes, holiszkesz czyli gołąbki oraz karpia żydowskiego.
Do typowych przystawek zaliczamy leberkę czyli pasztetową ale tą ‘z górnej półki’, z większą ilością wątróbki. Oczywiście swoje miejsce wśród przystawek znajduje też czarne lub krwiste.
Słynnym deserem ziemi łódzkiej jest chałka z masłem, żulik z masłem czy ciasto/piernik marchewkowy.
Jeśli znasz jakąś potrawę kuchni łódzkiej zaprezentuj ją wszystkim. Wystarczy, że klikniesz poniżej i dodasz swój przepis.
Zapraszamy do skorzystania z przepisów żyr regionu łódzkiego naszych użytkowników m.in na regionalną zupę chrzanową, wieloowocową ratafię, ciasto marchewkowe oraz zalewajkę.
A oto lista produktów regionalnych i tradycyjnych regionu łódzkiego:
- Kozi twaróg z Eufeminowa
- Twaróg tradycyjny
- Sery kozie z Drużbina
- Wędzone kiełbasy jordanowskie
- Nadolski boczek tradycyjny wędzony
- Jordanowska kiełbasa jałowcowa
- Pasztetowa z Nadolnej w pętkach200
- Gęś owsiana z Bogusławic
- Jagnięcina ze świniarki
- Wędzonki Szadkowskie
- Szynka wieluńska z lagi
- Szynka cygańska zwana niedźwiedzią z Zaborowa
- Kiełbasa chłopska
- Kiełbasa bilska
- Kaszanka
- Kiełbasa swojska z Białej Góry
- Karczek pieczony z Białej Góry
- Nagawskie jabłka pieczone z sokiem
- Kompot wiśniowy po łowicku
- Przecier ogórkowy po łowicku
- Szczaw konserwowy po łowicku
- Chrzan nadwarciański po staropolsku
- Ogórek kwaszony spod Wielunia
- Ćwikła z chrzanem po łowicku
- Powidła śliwkowe łowickie
- Ogórki konserwowe po łowicku
- Ogórki kwaszone po łowicku
- Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach
- Kapusta kiszona w całych głowach
- Tatarczuch z Radomska
- Chleb nagawski wiecznie świeży
- Chleb razowy z Doliny Mrogi z ziarnami zbóż
- Chleb gryczany
- Chleb żytni świątnicki
- Chleb dmosiński na tradycyjnym zakwasie
- Chleb staropolski z doliny Mrogi
- Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi
- Piernik z marchwi
- Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej
- Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej
- Chleb wiejski łęczycki
- Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty
- Chleb gospodarski z Mrogi
- Chleb żytni z mlekiem
- Chleby żytnie szadkowskie
- Ciastka ze skwarek (słoninki)
- Chleb razowy parzony z Ozorkowa
- Obwarzanki tomaszowskie
- Chleb kozacki z Ozorkowa
- Masło nagawskie
- Masło z Gluchowa
- Miody z doliny rzeki Mrogi
- Miody z gminy Żelechlinek
- Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki
- Jeżowski żur z ziemniaczkami
- Plendze kartoflane z Wójcina
- Kugiel z Przedborza
- Polewka gruszkowa z Gałkowa
- Kapłonek (wodzianka) z Gałkowa
- Gołąbki z Osin
- Kapusta z grochem
- Obrowska zupa chrzanowa
- Zalewajka z zasmażką
- Radomszczańska zalewajka
- Ratafia malinowa z Nagawek
- Nalewka owocowa z Nagawek
- Sok jabłkowy z Kałęczewa
- Kwas chlebowy
- Nalewka imbirowo-cytrynowa
- Ratafia
- Dmosiński syrop z malin
- Nalewka truskawkowa z Bachorzyna
Noruas
Byłam kiedyś na wycieczce kulinarnej o Łódzkich smakach. Jak ktoś ciekawy tematu zapraszam:
cz. 1: przepisynawidelcu.blogspot.com/2013/05/odz-na-talerzu-czyli-niesamowity-spacer.html
cz. 2: przepisynawidelcu.blogspot.com/2013/05/odz-na-talerzu-czyli-niesamowity-spacer_20.html