Kuchnia regionalna - województwo łódzkie

  • 1

Tradycje kulinarne regionu łódzkiego niestety odchodzą w niepamięć. Chociaż są jeszcze mieszkańcy, którzy znają łódzkie niezapomniane tradycyjne ‘żyry’. A czy Wy je znacie?

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kuchnia regionalna - województwo łódzkie
fot. Fotolia
Kulinarne szlaki
 
 „Opuściwszy łęczycki gród Janusz podążał w górę rzeki Bzury na południe. Przedzierał się przez błota (…) płynął rzeczką zwaną Starą Strugą – dzisiejszą Łódką…”. Ten początek legendy znają chyba wszystkie łódzkie dzieci. Typowo łódzkimi daniami wpisanymi na listę produktów regionalnych są m.in. zalewajka, zupa chrzanowa, kapusta z grochem czy łowickie powidła.
 
Tradycyjna kuchnia łódzka dzieli się na dwa nurty: kuchni „bidy” łódzkiej i kuchni żydowskiej. Choć w dzisiejszych czasach Łódź jest miastem niedocenianym, a wręcz zapomnianym nadal kultywowane są jego tradycje.
                                                                                                         
Tradycyjne dania miasta „Łódki” i regionu
 
Sztandarowym daniem miasta nad Łódką jest słynna zalewajka. Zupa ubogich, kolorem przypominająca biały barszcz. W XIX wieku stanowiła obok żurów i barszczy główną potrawę spożywaną o każdej porze dnia, zaczynając od śniadania. Bazę stanowiły ziemniaki, cebula i zakwas, czasami suszone grzyby. Ponadto do znanych zup należą: solanka, kapłonek (wodzianka) , czyli prosta zupa gotowana na czerstwym chlebie, czosnku i tłuszczu. Wodzianka oczywiście musi być odpowiednio doprawiona.
 
Ważne miejsce pośród tradycyjnych zup kuchni łódzkiej zajmuje zupa chrzanowa, w której podstawowym składnikiem  jest serwatka i starty korzeń chrzanu.
Jako pierwsze danie podawane są także kartoflanka i barszcz biały na kaszance. Ponadto dużą sławą szczyciły się zupy owocowe, takie jak grusconka czy famuła przyrządzane z dziko rosnących owoców czyli ulęgałek. Zupy owocowe okraszano słoniną, zaprawiano śmietaną lub mąką i podawano z ugotowanymi ziemniakami.
 
Na łódzkich stołach często goszczą słynne prażoki ze skwarkami, kluski żelazne zwane też szarymi, gęsie pipki, kugiel (najsłynniejszy z Podborza), knedle z truskawką podane z młodą kapustą  (jest to słynne ‘bałuciarskie’ danie) i tatarczuchy, czyli placki z mąki gryczanej z wodą, mlekiem i drożdżami. Oczywiście bardzo często drugim daniom towarzyszyła tradycyjna łódzka kapusta z grochem.
 
Ze względu na bardzo dużą liczbę Żydów w Łodzi, możemy mówić o tradycyjnych potrawach, takich jak zapomniana babka ziemniaczana inaczej kugel. Dodatkowo do tradycyjnych dań żydowskich, które wpasowały się w kuchnię łódzką, zaliczyć możemy knyszes, holiszkesz czyli gołąbki oraz karpia żydowskiego.
 
Do typowych przystawek zaliczamy leberkę czyli pasztetową ale tą ‘z górnej półki’, z większą ilością wątróbki. Oczywiście swoje miejsce wśród przystawek znajduje też czarne lub krwiste.
 
Słynnym deserem ziemi łódzkiej jest chałka z masłem, żulik z masłem czy ciasto/piernik marchewkowy.
 
Jeśli znasz jakąś potrawę kuchni łódzkiej zaprezentuj ją wszystkim. Wystarczy, że klikniesz poniżej i dodasz swój przepis.

                                             
Zapraszamy do skorzystania z przepisów żyr regionu łódzkiego naszych użytkowników  m.in na  regionalną zupę chrzanową,  wieloowocową ratafię, ciasto marchewkowe oraz zalewajkę.
 
A oto lista produktów regionalnych i tradycyjnych regionu łódzkiego:
  •  Kozi twaróg z Eufeminowa                                      
  •  Twaróg tradycyjny
  •  Sery kozie z Drużbina
  •  Wędzone kiełbasy jordanowskie
  •  Nadolski boczek tradycyjny wędzony
  •  Jordanowska kiełbasa jałowcowa
  •  Pasztetowa z Nadolnej w pętkach200
  •  Gęś owsiana z Bogusławic
  •  Jagnięcina ze świniarki
  •  Wędzonki Szadkowskie
  •  Szynka wieluńska z lagi
  •  Szynka cygańska zwana niedźwiedzią z Zaborowa
  •  Kiełbasa chłopska
  •  Kiełbasa bilska
  •  Kaszanka
  •  Kiełbasa swojska z Białej Góry
  •  Karczek pieczony z Białej Góry
  •  Nagawskie jabłka pieczone z sokiem
  •  Kompot wiśniowy po łowicku
  •  Przecier ogórkowy po łowicku
  •  Szczaw konserwowy po łowicku
  •  Chrzan nadwarciański po staropolsku
  •  Ogórek kwaszony spod Wielunia 
  •  Ćwikła z chrzanem po łowicku 
  •  Powidła śliwkowe łowickie 
  •  Ogórki konserwowe po łowicku 
  •  Ogórki kwaszone po łowicku 
  •  Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach 
  •  Kapusta kiszona w całych głowach 
  •  Tatarczuch z Radomska 
  •  Chleb nagawski wiecznie świeży 
  •  Chleb razowy z Doliny Mrogi z ziarnami zbóż 
  •  Chleb gryczany 
  •  Chleb żytni świątnicki 
  •  Chleb dmosiński na tradycyjnym zakwasie 
  •  Chleb staropolski z doliny Mrogi 
  •  Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi 
  •  Piernik z marchwi
  •  Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej 
  •  Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej 
  •  Chleb wiejski łęczycki 
  •  Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty 
  •  Chleb gospodarski z Mrogi 
  •  Chleb żytni z mlekiem 
  •  Chleby żytnie szadkowskie 
  •  Ciastka ze skwarek (słoninki) 
  •  Chleb razowy parzony z Ozorkowa 
  •  Obwarzanki tomaszowskie 
  •  Chleb kozacki z Ozorkowa 
  •  Masło nagawskie
  •  Masło z Gluchowa
  •  Miody z doliny rzeki Mrogi
  •  Miody z gminy Żelechlinek
  •  Miód Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki
  •  Jeżowski żur z ziemniaczkami 
  •  Plendze kartoflane z Wójcina 
  •  Kugiel z Przedborza 
  •  Polewka gruszkowa z Gałkowa 
  •  Kapłonek (wodzianka) z Gałkowa 
  •  Gołąbki z Osin 
  •  Kapusta z grochem 
  •  Obrowska zupa chrzanowa 
  •  Zalewajka z zasmażką 
  •  Radomszczańska zalewajka
  •  Ratafia malinowa z Nagawek 
  •  Nalewka owocowa z Nagawek 
  •  Sok jabłkowy z Kałęczewa 
  •  Kwas chlebowy 
  •  Nalewka imbirowo-cytrynowa 
  •  Ratafia
  •  Dmosiński syrop z malin 
  •  Nalewka truskawkowa z Bachorzyna
Polecamy: przepis na zalewajkę do żurku >>>