ABC świątecznych przypraw

  • 2

Przyprawy dodajemy do naszych świątecznych wypieków, ale prawie nic o nich nie wiemy. Chciałabym przybliżyć nam wszystkim informację o świątecznych przyprawach.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
ABC świątecznych przypraw
fot. Fotolia

Kompot, pierniczki, grzane wino... Zawsze kiedy robimy takie dania czy napoje dodajemy do nich goździki, kardamon, cynamon czy wanilię. Robimy to odruchowo. Ale czy wiemy co one dają naszym wyrobom.

1. Goździki - przyprawa pochodząca z Zanzibaru i Tanzanii. Uprawiana na drzewach goździkowych. Można je dodać do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się do odświeżenia oddechu, zmniejszają stres, działają przeciwbólowo. Fantastyczne jako dodatek do grzanego wina lub deserów w gruszkami.

2. Cynamon - otrzymywany z kory drzewa cynamonowego. W większości otrzymywany z upraw na Sri Lance. Cynamon jako świetna przyprawa do piernika czy pierniczków. Poprawia on dopływ krwi do mózgu. Ma właściwości bakteriobójcze, a także poprawia naszą zdolność myślenia. Carpaccio lub pudding ryżowy to świetne dania, które można nim przyprawić.

Cynamon
Zdjęcie: Fotolia

3. Wanilia - suche owoce rośliny z rodziny storczyków. Pochodzi z Madagaskaru lub Meksyku. Fantastyczna potrawa do makowców lub dań gdzie głównym składnikiem jest kasza. Wanilia wzmacnia nasze serce i ma właściwości przeciwgorączkowe. Wpływa na nas także pobudzająco. Można ją też dodać jako dodatek do mięs.

4. Kardamon - ma dwie odmiany, czarną i zieloną. Otrzymywane jako nasiona byliny z grupy imbirowatych, pochodzących z Himalajów lub Sri Lanki. Idealny dodatek do parzonej kawy lub sosów. Reguluje przemianę materii a także łagodzi niektóre bóle reumatyczne. Można go dodawać do pasztetu.

Przyprawy te mają fantastyczne właściwości, dlatego warto po nie sięgać nie tylko podczas świąt.


Warto przeczytać: 6 zimowych przypraw, które musisz mieć w swojej kuchni >>>

Grzaniec
Zdjęcie: Fotolia