Kompot, pierniczki, grzane wino... Zawsze kiedy robimy takie dania czy napoje dodajemy do nich goździki, kardamon, cynamon czy wanilię. Robimy to odruchowo. Ale czy wiemy co one dają naszym wyrobom.
2. Cynamon - otrzymywany z kory drzewa cynamonowego. W większości otrzymywany z upraw na Sri Lance. Cynamon jako świetna przyprawa do piernika czy pierniczków. Poprawia on dopływ krwi do mózgu. Ma właściwości bakteriobójcze, a także poprawia naszą zdolność myślenia. Carpaccio lub pudding ryżowy to świetne dania, które można nim przyprawić.
Zdjęcie: Fotolia
3. Wanilia - suche owoce rośliny z rodziny storczyków. Pochodzi z Madagaskaru lub Meksyku. Fantastyczna potrawa do makowców lub dań gdzie głównym składnikiem jest kasza. Wanilia wzmacnia nasze serce i ma właściwości przeciwgorączkowe. Wpływa na nas także pobudzająco. Można ją też dodać jako dodatek do mięs.
4. Kardamon - ma dwie odmiany, czarną i zieloną. Otrzymywane jako nasiona byliny z grupy imbirowatych, pochodzących z Himalajów lub Sri Lanki. Idealny dodatek do parzonej kawy lub sosów. Reguluje przemianę materii a także łagodzi niektóre bóle reumatyczne. Można go dodawać do pasztetu.
Przyprawy te mają fantastyczne właściwości, dlatego warto po nie sięgać nie tylko podczas świąt.
Warto przeczytać: 6 zimowych przypraw, które musisz mieć w swojej kuchni >>>
Zdjęcie: Fotolia
Nina W.
weronikaS