Większość naszych owoców i warzyw może być wykorzystana w celach leczniczych. Stosunkowo łatwa możliwość wyhodowania na działce pozwala na zapewnienie sobie wielu cennych naturalnych leków. Świeże bądź odpowiednio przetworzone części roślin mogą być używane jako leki doraźne lub profilaktyczne.
Owoce i warzywa mogą nam pomóc w zaburzeniach snu, pobudliwości nerwowej czy po operacjach lub ciężkich chorobach.
reguluje pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, sok z kiszonych buraków pomaga w anemii, pomaga uzyskać uzupełnić ilość w przypadku niedoboru witaminy C, prowitaminy A, żelaza, wapnia
- cebula
działa dezynfekująco, może być stosowana przy zakażeniu dróg oddechowych, ropnych zmian na skórze, ma działanie przeciwwirusowe
- czosnek
ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, pomaga w leczeniu dróg oddechowych, zapaleniu zatok, oskrzeli, przy katarze
- chrzan
pobudza wydzielanie soku żołądkowego, pomaga wytwarzać mocz przez nerki, ma działanie przeciwbólowe, pomaga w bólach kostno-stawowych, pomaga w trawieniu
- dynia
poleca się ją osobom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic oraz nadciśnieniem tętniczym, przy niewydolności nerek, chorobie wątroby oraz przy cukrzycy czy otyłości
- fasola
zaleca się jedzenie fasoli przy nadciśnieniu tętniczym, obniża poziom cukru, pomaga w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- marchew
reguluje pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu we krwi, pomaga w miażdżycy, ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych, pomaga w leczeniu cukrzycy, sok z marchwi można stosować jako płukanki przy zapaleniach gardła lub jamy ustnej
- pietruszka
ułatwia trawienie, pomaga w leczeniu kamicy nerkowej, przewlekłych chorób dróg moczowych, gośćcu a także przy niektórych chorobach skóry
- ziemniak
pomaga w chorobach wrzodowych żołądka czy dwunastnicy, leczy biegunki, pomaga w niewydolności nerek, leczeniu zmian skórnych
- agrest
ma korzystny wpływ na przemianę materii, działa przeczyszczająco, pomaga w bólach brzucha, w niedoborach żelaza
- czereśnia
pomaga w niedoborze soli mineralnych w organizmie, witaminy A, B, B1, B2, PP, C, żelaza, niedokrwistości
- jabłka
zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, pomagają w chorobach przewodu pokarmowego, przy niedoborze wapnia, fosforu, potasu, magnezu, dezynfekują przewód pokarmowy
- truskawka
pomaga w przeziębieniach, infekcjach układu oddechowego, w niedoborze żelaza, witaminy C, wapnia, fosforu, przy niedokrwistości, może być stosowana przy kamicy nerkowej, nadciśnieniu tętniczym oraz kamicy żółciowej, pomaga przy trądziku młodzieńczym
To tylko przykłady warzyw i owoców pomagających nam w utrzymaniu zdrowia, bo przecież prawie każde nam znane ma cenne właściwości. I zanim sięgniemy po silne leki, które niszczą nam przede wszystkim żołądek czy wątrobę spróbujmy zadziałać z naturalnymi metodami i tym co mamy pod ręką.
Nina W.
zewa
Czas to zmienić :)