Liofilizacja to proces suszenia sublimacyjnego. Zapewne wciąż brzmi to szalenie abstrakcyjnie, dlatego też kilka słów wyjaśnienia:
Liofilizacja ma na celu takie wysuszenie produktu, które pozwoli na zatrzymanie pierwotnego smaku i aromatu, przy czym suszony w ten sposób produkt będzie lekki i łatwy do przechowania. Dużą zaletą procesu liofilizacji jest to, że suszone warzywa, owoce lub mięso nie ulegną zepsuciu na stutek gnicia czy pleśnienia.
Liofilizacja składa się z 4 etapów:
Dzięki liofilizowaniu produkty są lekkie, a ich jakość nie odbiega od świeżych.
Liofilizowane są warzywa, owoce, mięso - często skłądniki zup w proszku i innych błyskawicznych dań.
Liofilizacja ma na celu takie wysuszenie produktu, które pozwoli na zatrzymanie pierwotnego smaku i aromatu, przy czym suszony w ten sposób produkt będzie lekki i łatwy do przechowania. Dużą zaletą procesu liofilizacji jest to, że suszone warzywa, owoce lub mięso nie ulegną zepsuciu na stutek gnicia czy pleśnienia.
Liofilizacja składa się z 4 etapów:
- obróbki wstępnej
- zamrażania
- suszenia właściwego
- suszenia wtórnego
Dzięki liofilizowaniu produkty są lekkie, a ich jakość nie odbiega od świeżych.
Liofilizowane są warzywa, owoce, mięso - często skłądniki zup w proszku i innych błyskawicznych dań.