Liofilizacja - co to takiego

Czasem na opakowaniach produktów spotykamy się z terminem "liofilizowany". Jeśli nie wiesz co oznacza - przeczytaj.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Liofilizacja - co to takiego
Liofilizacja to proces suszenia sublimacyjnego. Zapewne wciąż brzmi to szalenie abstrakcyjnie, dlatego też kilka słów wyjaśnienia:

Liofilizacja ma na celu takie wysuszenie produktu, które pozwoli na zatrzymanie pierwotnego smaku i aromatu, przy czym suszony w ten sposób produkt będzie lekki i łatwy do przechowania. Dużą zaletą procesu liofilizacji jest to, że suszone warzywa, owoce lub mięso nie ulegną zepsuciu na stutek gnicia czy pleśnienia.

Liofilizacja składa się z 4 etapów:
  • obróbki wstępnej
  • zamrażania
  • suszenia właściwego
  • suszenia wtórnego
Silnie schłodzony produkt zostaje umieszczony w próżni w celu zamiany zawartej w nim wody w gaz. dzięki temu, odwodniona żywność nie ulega zepsuciu. Kiedy chcemy przywrócić produkty do formy sprzed suszenia - wystarczy użyć wody, która szybko wnika w produkt.
Dzięki liofilizowaniu produkty są lekkie, a ich jakość nie odbiega od świeżych.
Liofilizowane są warzywa, owoce, mięso - często skłądniki zup w proszku i innych błyskawicznych dań.