Jak zrobić ketchup z cukinii? Prosty przepis!

  • 3

Ten przepis na ketchup z cukinii to absolutny hit lata! Wyjątkowo tani (zwłaszcza w sezonie na cukinię) i smaczny, możesz go przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Według tego przepisu możesz przygotować zarówno pikantną jak i łagodną wersję.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić ketchup z cukinii? Prosty przepis!
fot. Adobe

Przepis na ketchup z cukinii


Porcję możesz oczywiście zmniejszyć, jednak ten sos ma tak wiele zastosowań, że nietrudno zużyć go w całości. Ketchup z cukinii możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Domowy ketchup z cukinii przygotujesz z następujących składników:
  • 2 kg cukinii obranej o oczyszczonej z nasion
  • 700 g obranej białej cebuli
  • 2 szklanki cukru (białego lub brązowego)
  • 300 ml octu jabłkowego 
  • 500 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości
  • 60 g soli kuchennej
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • od 0,5 do 2 płaskich łyżeczek pieprzu cayenne
Krok 1:
Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na kilka godzin.

Krok 2: 
Warzywa przełóż do garnka i rozgotuj na miękką papkę. Dodaj cukier i ocet i gotuj jeszcze przez 25 minut regularnie mieszając, pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Krok 3:
Całość zmiksuj i przełóż do małych słoiczków. Pasteryzuj przez 10 minut.


Wypróbuj też przepis na domowy ketchup pomidorowy!