Przepis na ketchup z cukinii
Porcję możesz oczywiście zmniejszyć, jednak ten sos ma tak wiele zastosowań, że nietrudno zużyć go w całości. Ketchup z cukinii możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Domowy ketchup z cukinii przygotujesz z następujących składników:
- 2 kg cukinii obranej o oczyszczonej z nasion
- 700 g obranej białej cebuli
- 2 szklanki cukru (białego lub brązowego)
- 300 ml octu jabłkowego
- 500 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości
- 60 g soli kuchennej
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- od 0,5 do 2 płaskich łyżeczek pieprzu cayenne
Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na kilka godzin.
Krok 2:
Warzywa przełóż do garnka i rozgotuj na miękką papkę. Dodaj cukier i ocet i gotuj jeszcze przez 25 minut regularnie mieszając, pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Krok 3:
Całość zmiksuj i przełóż do małych słoiczków. Pasteryzuj przez 10 minut.
Wypróbuj też przepis na domowy ketchup pomidorowy!
ambar.bydgoszcz.pl
PS. Dla smaku można dodać trochę cukru kokosowego, jeżeli ktoś bardzo potrzebuje tego aromatu.
Habibi & Cats
ambar.bydgoszcz.pl napisał(a):
Habibi & Cats