Sos słodko-kwaśny wywodzi się z kuchni chińskiej, który potrafi mieć wiele różnych odmian. Idealny jako dip do chrupiących przystawek smażonych w głębokim tłuszczu, jak i typowych dań z ryżem i chińskim makaronem. Sprawdź, jak go przygotować!
Jak zrobić sos chiński?
Składniki:
• ¼ szklanka cukru (może być też brązowy)
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżka ketchupu
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 łyżeczki octu winnego lub ryżowego
• pół szklanki wody
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Przygotowanie:
• Połącz cukier, sól, ketchup, sos sojowy, ocet i wodę i wlej całość do rondelka.
• Zagotuj na średnim ogniu mieszając i co jakiś czas sprawdzając, czy cukier rozpuścił się całkowicie.
• Wymieszaj skrobię ziemniaczaną w pół szklanki wody i dodaj do całości.
• Gotuj całość przez około minutę, lub do momentu, aż płynna masa zacznie gęstnieć i wrzeć.
• Zdejmij sos z ognia i przełóż do miseczki i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
• Przygotowany sos możemy przyprawić dodatkowo solą, jeżeli tego wymaga.
Wskazówka: Sos podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno – w zależności od preferencji oraz serwowanych dań. Smaki przegryzą się, gdy zdecydujemy się go przygotować na dzień przed podaniem.
Sos słodko-kwaśny z McDonald’s
Sosy ze znanej sieciowej restauracji są najczęściej owiane tajemnicą. Składniki, które zawiera etykieta pozwala domyśleć się, jakie proporcje zostały zachowane i dostosować je do swoich potrzeb i gustów.
• Bazą do przygotowania sosu słodko – kwaśnego jest przecier ze słodkich lub suszonych moreli, którym zawdzięcza charakterystyczny smak. Przecier możemy z powodzeniem zastąpić dżemem niskosłodzonym.
• Do zbalansowania słodyczy najczęściej używany jest ocet balsamiczny i sos sojowy, który podkreśli słony i kwaśny akcent .
• Chcąc zagęścić sos sięgamy najczęściej po mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, którą dodajemy do mieszanki – podczas zagotowania należy uważać na grudki, które z łatwością zmiksujemy blenderem.
Z czym podawać sos słodko-kwaśny?
Ryż- ugotowany na sypko ryż jaśminowy, basmati lub parboiled wraz z przygotowanymi na parze lub smażonymi w woku warzywami, to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Całe danie możemy polać sosem na końcu lub zatopić w nim warzywa i smażyć wraz z kawałkami kurczaka lub wołowiny.
Sajgonki- delikatne wrapy z farszem z ryżu, kapusty oraz mięsa owinięte papierem ryżowym doskonale smakują w akompaniamencie sosu chińskiego. Słodycz pomidorów i ocet ryżowy doskonale uzupełniają chrupiąca przekąskę.
Nuggetsy- kąski kurczaka zatopione w panierce z maki lub płatków kukurydzianych tradycyjnie serwowane z ketchupem lub sosem barbecue na bazie śliwek, idealnie sprawdzą się z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego.
Jak zrobić sos chiński?
Składniki:
• ¼ szklanka cukru (może być też brązowy)
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżka ketchupu
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 łyżeczki octu winnego lub ryżowego
• pół szklanki wody
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Przygotowanie:
• Połącz cukier, sól, ketchup, sos sojowy, ocet i wodę i wlej całość do rondelka.
• Zagotuj na średnim ogniu mieszając i co jakiś czas sprawdzając, czy cukier rozpuścił się całkowicie.
• Wymieszaj skrobię ziemniaczaną w pół szklanki wody i dodaj do całości.
• Gotuj całość przez około minutę, lub do momentu, aż płynna masa zacznie gęstnieć i wrzeć.
• Zdejmij sos z ognia i przełóż do miseczki i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
• Przygotowany sos możemy przyprawić dodatkowo solą, jeżeli tego wymaga.
Wskazówka: Sos podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno – w zależności od preferencji oraz serwowanych dań. Smaki przegryzą się, gdy zdecydujemy się go przygotować na dzień przed podaniem.
Sos słodko-kwaśny z McDonald’s
Sosy ze znanej sieciowej restauracji są najczęściej owiane tajemnicą. Składniki, które zawiera etykieta pozwala domyśleć się, jakie proporcje zostały zachowane i dostosować je do swoich potrzeb i gustów.
• Bazą do przygotowania sosu słodko – kwaśnego jest przecier ze słodkich lub suszonych moreli, którym zawdzięcza charakterystyczny smak. Przecier możemy z powodzeniem zastąpić dżemem niskosłodzonym.
• Do zbalansowania słodyczy najczęściej używany jest ocet balsamiczny i sos sojowy, który podkreśli słony i kwaśny akcent .
• Chcąc zagęścić sos sięgamy najczęściej po mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, którą dodajemy do mieszanki – podczas zagotowania należy uważać na grudki, które z łatwością zmiksujemy blenderem.
Z czym podawać sos słodko-kwaśny?
Ryż- ugotowany na sypko ryż jaśminowy, basmati lub parboiled wraz z przygotowanymi na parze lub smażonymi w woku warzywami, to doskonały pomysł na obiad czy kolację. Całe danie możemy polać sosem na końcu lub zatopić w nim warzywa i smażyć wraz z kawałkami kurczaka lub wołowiny.
Sajgonki- delikatne wrapy z farszem z ryżu, kapusty oraz mięsa owinięte papierem ryżowym doskonale smakują w akompaniamencie sosu chińskiego. Słodycz pomidorów i ocet ryżowy doskonale uzupełniają chrupiąca przekąskę.
Nuggetsy- kąski kurczaka zatopione w panierce z maki lub płatków kukurydzianych tradycyjnie serwowane z ketchupem lub sosem barbecue na bazie śliwek, idealnie sprawdzą się z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego.