Mąka żytnia razowa

  • 1

Mąka żytnia razowa nazywana też mąką pełnoziarnistą...

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Mąka żytnia razowa
Proces produkcji polega na jednokrotnym zmieleniu całych ziaren żyta i nie przesiewaniu powstałej mąki. Żyto ma twarde ziarna i na taką mąkę nie oczyszcza się ich z pokrywy zewnętrznej dzięki czemu mąka jest ciemniejsza i zawiera otręby oraz zarodki. Mąka nie rafinowana zawiera wszystkie sładniki ziarna. Nigdzie po drodze nie zniknie nam błonnik, witaminy, minerały czy antyoksydanty. Żyto dobrze wpływa na na kondycję naszej wątroby, śledziony i woreczka żółciowego. Składniki w nim zawarte pomagają w budowie mięśni, odbudowują i oczyszczają naczynia krwionośne. Zawartość fluoru ma dobry wpływ na zęby i wzmacnia ich szkliwo. Wszystkie produkty pełnoziarniste wspomagają trawienie, ograniczają wchłanianie tłuszczu, dają na dłużej uczucie sytości, regulują pozim cukru we krwi, obniżają ryzyko chorób serca i jelita grubego. Z mąki razowej żytniej produkuje się przede wsztystkim chleb razowy żytni i zakwas na żur. Ale możemy jej używać również do wyrobu bułeczek, klusek i domowego makaronu. Można ją też zmieszać z mąką pszenną albo samą dodawać do placków ziemniaczanych czy placuszków z owocami.