
Mąka kukurydziana może być zamiennikiem mąki pszennej, a uchodzi za zdrowszą. Ma zółty kolor i charakterystyczny smak. Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej. Nadaje sie do wypiekow.
Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. Produkty z kukurydzy są sycące, dodające energii, działają uspokajającą, zjadanie ich ułatwia koncentrację, zapobiega zaparciom, obniża ryzyko chorób serca, ma też właściwości antymiażdżycowe i odmładzające.
Kukurydza również reguluje popęd płciowy, pobudza regenerację i wzrost komórek. Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru.
Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. Produkty z kukurydzy są sycące, dodające energii, działają uspokajającą, zjadanie ich ułatwia koncentrację, zapobiega zaparciom, obniża ryzyko chorób serca, ma też właściwości antymiażdżycowe i odmładzające.
Kukurydza również reguluje popęd płciowy, pobudza regenerację i wzrost komórek. Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru.