I może dobrze, bo nie dostarczamy do naszego organizmu niepotrzebnych fast foodów i związanych z tym tłuszczów i chemii. Coraz częściej jemy siemię lniane, czy słonecznik. No właśnie, czy one są zdrowe? Tak i to bardzo.
Słonecznik, siemię lniane i sezam to kolejne produkty, które postaram się pokrótce opisać. Można je jeść na wiele sposobów:
-na surowo: bez dodatków, lekko osolone
-jako dodatek do potraw: do pieczenia chleba, sałatek, kefirów czy musli
-prażone: mają wtedy o wiele wyraźniejszy smak. Należy prażyć je krótko.
Słonecznik, siemię i sezam są bardzo dobre i zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin. O tym jakie mają właściwości, przeczytacie poniżej:
- SIEMIĘ LNIANE: szczególnie dobre przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Oprócz zawartości kwasów omega-3 i omega-6 zawierają także witaminę E. Ich fitoskładniki zmniejszają menopauzę, a także zwiększają płodność. Zawierają cynk, magnez i żelazo.
- SEZAM: jest bardzo dobrze przyswajalny przez nasz organizm. Pomocny przy leczeniu m. in. trzustki, żołądka i śledziony. Dzięki zawartości białka, magnezu i wapnia, dostarcza naszemu organizmu dużo odpowiednich wartości odżywczych, pomagających na kości, serce, mięśnie i koją nerwy. Ponadto posiada wit. A i E oraz witaminy z grupy B. Sezam pomaga w hamowaniu starzenia się.
- SŁONECZNIK: zawiera mnóstwo witamin, m. in. A, D, E, PP, B1, B2, B6. Zawiera także kwas foliowy. Dzięki słonecznikowi poprawimy wzrok, pracę serca i układ nerwowy. Dodatkowo zawiera błonnik, magnez, potas, cynk i wapń. Dzięki zawartości kwasów omega-3 obniżymy ciśnienie i zapobiegniemy powstawaniu miażdżycy. Poprawimy także pracę naszego układu pokarmowego.
Takie małe ziarenka, a działają cuda. Wystarczy tylko się z nimi zaprzyjaźnić.
W jaki sposób wykorzystać słonecznik do śniadania? Przeczytaj! >>>