Niedoceniane nasiona, czyli siemię lniane

Pełne dobroczynnych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E. Pomaga także w dolegliwościach pokarmowych. Tyle właściwości i to niewielkim kosztem!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Niedoceniane nasiona, czyli siemię lniane
fot. Fotolia

Siemię lniane to po prostu nasiona lnu. Zalane wodą powiększają swoją objętość, wytwarzając sporą ilość śluzu. W sprzedaży dostępne jest w postaci niełuskanych ziarenek, mielone lub tabletkach.

Jednak pod dwoma ostatnimi postaciami zwykle pozbawione jest kwasów tłuszczowych (odolejone), a związki zawarte w nasionach są utlenione - z tego względu najbardziej odżywcza jest forma niełuskana.

Wartości odżywcze
Siemię lniane zawiera znaczną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (porównywalną do tej, która jest w rybach).

Około 38-44% nasion lnu stanowią tłuszcze roślinne, z czego około 60% to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a około 15% kwasy tłuszczowe omega-6.

Siemię zawiera również sporo witaminy E, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny.

Właściwości zdrowotne
Dzięki zawartości wspomnianych składników siemię obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza wchłanianie glukozy. Wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Polecany jest osobom, które wykluczyły ze swojej diety ryby. Nasiona lnu po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość i wytwarza sporą ilość śluzu, który powleka błony śluzowe żołądka i przełyku. Dzięki temu działa osłaniająco i regenerująco na błony przewodu pokarmowego.

Polecane jest w stanach zapalnych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy jako składnik wspomagający leczenie. Śluz z nasion lnu długo utrzymuje lepkość przemieszczając się do jelita grubego, dzięki czemu utrudnia wchłanianie szkodliwych substancji.

Nasiona lnu działają lekko przeczyszczająco, gdyż pęczniejąc w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie.

Siemię lniane świetnie wspomaga odchudzanie, gdyż po pierwsze reguluje poziom cholesterolu w organizmie, a z tym osoby z nadwagą często mają duży problem.

Po drugie zaś, wywołuje wrażenie sytości, dzięki czemu ograniczają apetyt - rezultacie udaje się uniknąć nadprogramowych kalorii. Oczywiście, nie należy się spodziewać, że zrzuci się zbędne kilogramy wyłącznie z pomocą siemienia lnianego, gdyż ono jedynie wspomaga odchudzanie a kluczem do sukcesu jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

Z czym to jeść?
Siemię lniane jemy w formie mielonej lub całych nasionek. Jeżeli preferujemy mielone nasionka, zalecam mielić je samemu i zużywać na bieżąco. Kupione mielone siemię jest pozbawione dobroczynnych kwasów omega-3 i -6 a także utlenione, o czym wspominałam wcześniej.

Mielone siemię możemy wykorzystać właściwie do wszystkiego: wypieków, ciast, ciasteczek, domowego pieczywa, pulpetów, pieczeni rzymskiej, gulaszy, sosów, zup i innych dań.

Nasion można użyć jako dodatek do owsianki, musli, jogurtu, ciastek, wypieków, pieczywa czy sałatek.