Małe ziarenko o dużym działaniu - ABC gorczycy

  • 1

Niewielkie ziarenka, kojarzone głównie z przyprawianiem, mają także zastosowanie w medycynie. Na jakie dolegliwości pomagają? Dlaczego należy unikać czarnej gorczycy? Odpowiedzi znajdziecie w artykule.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Małe ziarenko o dużym działaniu - ABC gorczycy
fot. Fotolia

Każdy z nas zna te maleńkie kuleczki, zazwyczaj jasnożółtego koloru. Gorczyca biała i czarna, bo o niej mowa znajduje zastosowanie w kuchni oraz w medycynie.

Nasiona jej białej odmiany zawierają duże ilości śluzów i synalbinę odpowiedzialną za ostry smak.

Gorczycę możemy jeść całą lub pokruszoną; zmielona wchodzi w skład pieprzu ziołowego i mieszanek curry. Jest podstawą musztardy. Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności.

Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty. Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat.

Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie. Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina, która pobudza wydzielanie enzymów trawiennych; wpływa na pracę jelit, pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć. Gorczyca ma właściwości bakteriobójcze a także wzmacnia odporność.

Polecana jest osobom otyłym, gdyż ułatwia zrzucenie wagi oraz hamuje apetyt. Wykorzystywana jest do suchych i mokrych okładów na reumatyzm. W sklepach medycznych możemy kupić materace, poduszki, rozgrzewające i przeciwbólowe nakolanniki z białą gorczycą.

Natomiast gorczycę czarną należy używać tylko zewnętrznie i przy zachowaniu pełnej ostrożności. Nie należy jej spożywać, gdyż można uszkodzić sobie nerki. Zawiera synigrynę, substancję, która pod wpływem wody wydziela izosiarkocyjanian. Okłady z czarnej gorczycy mogą zniszczyć tkanki.