Marcia Cross poleca pierożki Empanadas

  • 1

Aktorka zajada się pierożkami empanadas, które dodatkowo moczy w pikantnej salsie pomidorowej. Zobacz przepis na empanadas.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Marcia Cross poleca pierożki Empanadas
Składniki na pierogi:
Ciasto:
- po 20 dag mąki pszennej i kukurydzianej
- szklanka gorącej wody
- sól
- słodka papryka

Farsz na pierogi:
- duża cebula
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- papryczka chili
- kukurydza
- 4 łyżki śmietany
- jajko
- żółtko
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól i trochę papryki do smaku. Sparz częścią gorącej wody. Wyrabiaj ciasto, dodając jeszcze tyle wody, by było elastyczne. Odstaw do lodówki.

2. Zrób farsz: posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe) i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż. Zestaw z ognia i wymieszaj z kukurydzą, śmietaną, jajkiem oraz żółtkiem.

3. Ciasto na pierogi rozwałkuj. Wykrawaj koła o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego połóż trochę farszu i zlep dobrze boki.

4. Smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Źródło: Party - Życie gwiazd!