Składniki na pierogi:
Ciasto:
- po 20 dag mąki pszennej i kukurydzianej
- szklanka gorącej wody
- sól
- słodka papryka
Farsz na pierogi:
- duża cebula
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- papryczka chili
- kukurydza
- 4 łyżki śmietany
- jajko
- żółtko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól i trochę papryki do smaku. Sparz częścią gorącej wody. Wyrabiaj ciasto, dodając jeszcze tyle wody, by było elastyczne. Odstaw do lodówki.
2. Zrób farsz: posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe) i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż. Zestaw z ognia i wymieszaj z kukurydzą, śmietaną, jajkiem oraz żółtkiem.
3. Ciasto na pierogi rozwałkuj. Wykrawaj koła o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego połóż trochę farszu i zlep dobrze boki.
4. Smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Źródło: Party - Życie gwiazd!
Ciasto:
- po 20 dag mąki pszennej i kukurydzianej
- szklanka gorącej wody
- sól
- słodka papryka
Farsz na pierogi:
- duża cebula
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- papryczka chili
- kukurydza
- 4 łyżki śmietany
- jajko
- żółtko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto: oba rodzaje mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól i trochę papryki do smaku. Sparz częścią gorącej wody. Wyrabiaj ciasto, dodając jeszcze tyle wody, by było elastyczne. Odstaw do lodówki.
2. Zrób farsz: posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe) i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż. Zestaw z ognia i wymieszaj z kukurydzą, śmietaną, jajkiem oraz żółtkiem.
3. Ciasto na pierogi rozwałkuj. Wykrawaj koła o średnicy ok. 10 cm. Na środku każdego połóż trochę farszu i zlep dobrze boki.
4. Smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Źródło: Party - Życie gwiazd!
rozmarzona.marzena