Czym jest harrisa i jak ją stosować?

  • 4

Wystarczy jej odrobina, by nadać potrawie odpowiedni smak i aromat. Ma ciemnoczerwony kolor i charakteryzuje się ostrym smakiem. Harrisa to przyprawa niezwykła.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Czym jest harrisa i jak ją stosować?
fot. Fotolia
CO KRYJE HARISSA W ŚRODKU?

Stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej, harissa to ostra mieszanka przyprawowa na bazie papryki chilli, czosnku, kolendry, kuminu i kminku. Może także zawierać pomidory. Sprzedawana w tubkach, puszkach w formie pasty oraz w torebkach i młynkach w postaci proszku.

Warto wiedzieć, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, którą doda się do niej. W ten sposób Arabowie regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Jest to związane z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu.

Harissa Harissa
Zdjęcia: Fotolia

HARISSA W KUCHNI

Harissa to przyprawa, która pasuje do każdego rodzaju mięsa i ryb - zarówno smażonych, pieczonych, jak i grillowanych oraz do zup, gulaszów, makaronów, kaszy kuskus, kanapek i jajek w przeróżnej postaci.

Przyprawa dodana do puree ze świeżych pomidorów wspaniale sprawdzi się jako dip do kebabów, pizzy i innych słonych przekąsek. Harissa w połączeniu z jogurtem naturalnym jest doskonałą marynatą do mięsa wieprzowego i drobiu. Bardzo często dodawana jest do przekąsek - przykładem może być bagietka polewana oliwą dla złagodzenia smaku.

Jeśli macie ochotę na orientalne danie przygotujcie wołowinę z domową harissą. Wypieczone kawałki rostbefu w czerwonym otoczeniu domowego sosu harissa smakują pysznie! Co powiecie na nieco ostrzejszą pomidorową? Pomidorowa na ostro z harissą poleca się na rodzinny obiad. Przygotowanie domowej harissy zajmie Wam mniej niż 30 minut. Sprawdźcie przepis, koniecznie!