Hummus – orientalny przysmak

  • 2

Kremowy i aromatyczny hummus, który jest niezastąpiony w kuchni arabskiej obchodzi swoje święto. 13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Odkryjcie jego historię i poznajcie przepisy na przysmaki z jego dodatkiem.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Hummus – orientalny przysmak
fot. Fotolia
Historia hummusu

Ojczyzną hummusu jest Liban. Według legendy ta pasta została wymyślona w czasach wypraw krzyżowych przez Saladyna, sułtana Egiptu i Syrii. W dosłownym tłumaczeniu arabskie słowo hummus oznacza ciecierzycę i właśnie z tego ugotowanego warzywa powstaje ta pasta. Jest nieodłącznym elementem kuchni arabskiej, libańskiej, żydowskiej oraz kaukaskiej.

Kulinarna wojna pomiędzy Libanem a Izraelem

Właśnie o hummus toczy się kulinarna wojny pomiędzy Libanem (miejscem, gdzie go wymyślono), a Izraelem (największym eksporterem hummusu do wielu krajów świata, który jest oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy potrawy). Libańczycy chcieli zastrzec prawa do korzystania z nazwy hummus, jednak do tej pory nie udało im się. Izraelczycy uważają, że ta znana od wieków potrawa nie należy do nikogo i bez problemu mogą korzystać z jej nazwy.

Jednak w 2010 roku to Libańczycy trafili do Księgi Rekordów Guinnessa przygotowując największy na świecie talerz z hummusem. Danie ważyło 10 452 kilogramy. To dwukrotnie więcej niż wynosił poprzedni rekord - ustanowiony przez Izraelczyków.

Przysmaki kuchni arabskiej i libańskiej - hummus, pita, sałatka tabbouleh
Zdjęcie: Fotolia

Z czego powstaje hummus?

Pożywny, zdrowy i bardzo smaczny hummus powstaje z ciecierzycy (ugotowanej i startej), pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem zmiażdżonego czosnku oraz soku z cytryny i oliwy. Do pasty można również dodać natkę pietruszki, kumin (kmin rzymski), papryczkę chilli, orzeszki piniowe, bazylię lub zielone albo czarne oliwki.

Klasyczny hummus przygotowuje się z samej ciecierzycy - ma on kolor jasnobrązowy. Czerwony, żółty lub pomarańczowy hummus swój kolor zawdzięcza dodatkom, m.in. papryce, pomidorom lub curry.

Ciecierzyca, zwana cieciorką lub grochem włoskim – jeden z podstawowych składników hummusu - to bogactwo witamin i składników mineralnych.  We wnętrzu tych małych jasnopomarańczowych ziarenek kryją się witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Cieciorka zawiera też dobroczynny błonnik, wspomaga trawienie, a także obniża poziom glukozy we krwi!

Jak jeść hummus?

Idealne konsystencja hummusu powinna być kremowa – ani za gęsta, ani rozwodniona. Tak, aby podczas nakładania nie spływał nam z noża lub widelca.

W wersji tradycyjnej hummus jemy z pitą (okrągłym, cienkim pszennym plackiem). Najlepiej smakuje z ciepłą pitą wprost z pieca. Równie dobrze smakuje stosowany jako pasta do kanapek, grzanek – tu w towarzystwie pomidora, ogórka lub rzodkiewki stanowi wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację.

Hummus sprawdzi się także jako dip do mięsa, ryb, warzyw także w wersji z grilla. Posmarowana hummusem grillowana cukinia lub bakłażan to istne niebo w gębie. W wersji fit hummus możemy zjadać z pomocą łodygi selera, cykorii, pora oraz marchewki.

Hummus podany z warzywami do chrupania Hummus podany z pieczywem
Zdjęcia: Fotolia

Kulinarne inspiracje z hummusem

Przygotowanie domowego hummusu jest szybkie i proste. Z pomocą naszego przepisu hummus – pasta z ciecierzycy wyczarujecie pyszną pastę, która będzie smakowała każdemu.

Piżmowy hummus z czarnuszką to oryginalny dip, który będzie smakował z pitą, jak i ze świeżymi warzywami. Lubicie groszek i awokado? Sprawdźcie jak smakuje zielony hummus – pasta z młodego groszku. Polecamy!

Lubicie hummus? Przygotowywaliście go już w domu? Czekamy na Wasze opinie oraz oryginalne przepisy!