Co wiemy o orzeszkach pinii?

  • 1

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej sosny, które wydobywa się z kulistych szyszek. Choć może brzmieć to dziwnie, ten mały dodatek jest cennym źródłem wielu wartościowych składników.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Co wiemy o orzeszkach pinii?
fot. Fotolia

Mają charakterystyczny leśny zapach sosny. Można je jeść od razu po obraniu z łusek. We Włoszech dodaje się je do pesto. Są bogate w tłuszcze, zawierają dużo białka. Są cennym źródłem energii.

Zawierają dużo witaminy E, która chroni nasze DNA, niezastąpiona jest także w profilaktyce miażdżycy, wpływa też na wzrost organizmu. Leczy zburzenia tarczycy, niedokrwistość, zaburzenia żołądkowo jelitowe i układ krążenia, a także dystrofię mięśniową, reumatyzm i wiele innych chorób.

Spożywanie codziennie jednej garści orzeszków pozwala zaspokoić zapotrzebowanie dzienne na minerały takie jak mangan, miedz, kobalt, cynk.

Uważane są za afrodyzjak. Żeby wyjąć orzeszki z szyszki należy ją najpierw podgrzać, wtedy się otworzy. Następnie trzeba wyjąć nasiona i rozbić pancerzyki. Orzeszki są miękkie i maślane. Stają się chrupkie dopiero jak je podpieczemy na patelni. Można je jeść prażone, surowe i solone.

Polecane są do sałatek, ciast, sosów. Za oryginalne orzeszki pinii zapłacimy około 100 zł za kilogram, w sklepach ze zdrową żywnością.

Z orzeszków pinii produkowany jest olej piniowy. Ma sosnowy aromat i delikatny smak. Polecam dodawać go do sosów na bazie wina, do pesto, do zup i ryb grillowanych. Jest tłoczony na zimno i zawiera dużo magnezu i cynku.

Polecany we wspomaganiu układu nerwowego, korzystnie wpływa na skórę i układ rozrodczy. Wyciśnięty olej stosuje się kremach kosmetycznych, lodach, sosach, wyrobach cukierniczych, dodaje się go również do sałatek i kasz.

Przepis na nalewkę
Orzechy pinii tłuczemy razem z skórką i przesypujemy do pojemnika szklanego do połowy. Zalewamy do pełna spirytusem albo wódką. Zamykamy i przechowujemy 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Przez miesiąc spożywany po 20 kropli rano i wieczorem.