Mielony w nowej odsłonie

Kotlet mielony to jedno z najpopularniejszych dań - smaczny i szybki w wykonaniu, nie musi za każdym razem smakować tak samo. W artykule kilka propozycji, jak go urozmaicić.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mielony w nowej odsłonie
fot. Fotolia

Jako małe dziecko, kiedy to mama się pytała, co ma zrobić na obiad, odpowiedź była zawsze ta sama: mielonego z ziemniakami i buraczkami! Smak tego obiadu pamiętam do dziś i rzeczywiście długo mi zeszło, zanim doszłam do takiej wprawy, jak moja mama. Dziś, kiedy sama jestem mamą, robię kotlety mielone nawet kilka razy w tygodniu. Oczywiście za każdym razem w innej odsłonie. Najważniejsze bowiem dla moich dzieci jest fakt, by zachować formę. Oto kilka moich propozycji:

Zielony mielony: Jest to wersja, która chyba najczęściej gości na moim stole. Dodatkiem są brokuły i szpinak. Mięsa w tych "mielonych" jest raczej niewiele, ponieważ bardziej stawiam na warzywa, które są bogatym źródłem mikroelementów i witamin. W takiej postaci przemycam hurtową ilość szpinaku i brokułów do menu mojej rodziny. Oczywiście, jeśli ktoś woli wersję bardziej „light” to polecam zamiast kotletów zielone pulpeciki. Smakują wybornie w sosie jogurtowo-koperkowym. Ja osobiście używam mięsa cielęcego, gdyż ma dobrze przyswajalne białko, jest lekkostrawne i polecane jest dzieciom. Zamiast cielęciny, można użyć wieprzowiny lub wołowiny.

Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną: Kurczak i indyk u mnie w domu raczej podawane są okazjonalnie i najczęściej podaję je w postaci kotlecików lub pulpetów. Ten rodzaj mięsa, niestety, wywołuje najwięcej alergii o czym najlepiej wie moje dziecko. Kasza jaglana bardzo dobrze komponuje się z drobiem (innym idealnym dodatkiem jest pietruszka). Taki posiłek to bogate źródło białka i mikroelementów.

Kotlety mielone z liśćmi rzodkiewki i miętą: Liście rzodkiewki najczęściej, choć zupełnie niepotrzebnie, lądują w koszu. Szkoda, bo są naprawdę cennym źródłem błonnika, witamin i innych wartości odżywczych. Szczególnie w sezonie letnim taki dodatek do zwykłych mielonych to zupełnie nowa wersja tych tradycyjnych. Mięta nadaje świeżości i pasuje idealnie do liści rzodkwi.

Jak widać, wystarczy pomysł, składniki i mielony o nowym smaku gotowy!

Zobacz przepis na rewelacyjne mielone! >>>