Przy projektowaniu nowej lub przy remoncie starej kuchni przychodzi czas wyboru płyty grzewczej. Skończyły się czasy archaicznych palników gazowych, a nowoczesne technologie w gruncie rzeczy pozwalają na wybór między technologią indukcyjną a nowoczesną płytą gazową.
Obydwie technologie mają swoje plusy i minusy, z jednej strony technologia indukcyjna zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim bezspornym zaletom, a z drugiej wszyscy najlepsi kucharze gotują na płytach gazowych. Czemu tak jest?
Oszczędna indukcja
Technologia indukcyjna pozwala na wytworzenie ciepła tam, gdzie jest ono naprawdę potrzebne. Ciepło wytwarza się w naczyniu do gotowania, niewiele go ucieka poza, co jest bardzo energooszczędnym rozwiązaniem, gdyż gaz dużo ciepła niejako „wypuszcza” bokiem.
Inną zaletą płyty indukcyjnej jest czystość – płyta jest płaska, więc ewentualne resztki potraw nie znajdują schronienia w szparkach i zakrzywieniach kuchenki.
Wadą płyt indukcyjnych jest bez wątpienia ich cena, a także to, że pociąga dodatkowe koszta – wymaga przeznaczonych specjalnie garnków.
Wady i zalety gazu
Płyty gazowe są tańsze od indukcyjnych, co także niezwykle ważne gotowanie na nich jest szybsze, mamy większą kontrolę nad temperaturą smażenia czy gotowania dzięki łatwej regulacji płomienia.
Wadą jest to, że dużo ciepła ucieka z płyty bokiem, nie bez znaczenia jest także trudność do utrzymania jej w czystości.
Wyborem pośrednim między nimi jest zwykła płyta elektryczna, która łączy wady i zalety obydwu. Gotuje się na niej najwolniej, ale jest łatwo utrzymać na niej czystość.
Nowe rozwiązania
Firmy produkujące płyty grzewcze sięgają także po nowoczesne rozwiązania, mające na celu łączyć zalety zarówno płyt indukcyjnych, jak i gazowych.
Takim rozwiązaniem są płyty grzewcze, które umożliwiają tworzenie różnych zestawów w ramach jednej płyty, tak aby odpowiadały określonym potrzebom użytkowników.
Nowoczesne płyty łączą więc pola płyty indukcyjnej z palnikami grzewczymi obok siebie. Niektórzy producenci oprócz tego przewidują także dodatkowe płyty na przykład rusztem żeliwnym do grillowania.
Obydwie technologie mają swoje plusy i minusy, z jednej strony technologia indukcyjna zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim bezspornym zaletom, a z drugiej wszyscy najlepsi kucharze gotują na płytach gazowych. Czemu tak jest?
Oszczędna indukcja
Technologia indukcyjna pozwala na wytworzenie ciepła tam, gdzie jest ono naprawdę potrzebne. Ciepło wytwarza się w naczyniu do gotowania, niewiele go ucieka poza, co jest bardzo energooszczędnym rozwiązaniem, gdyż gaz dużo ciepła niejako „wypuszcza” bokiem.
Inną zaletą płyty indukcyjnej jest czystość – płyta jest płaska, więc ewentualne resztki potraw nie znajdują schronienia w szparkach i zakrzywieniach kuchenki.
Wadą płyt indukcyjnych jest bez wątpienia ich cena, a także to, że pociąga dodatkowe koszta – wymaga przeznaczonych specjalnie garnków.
Wady i zalety gazu
Płyty gazowe są tańsze od indukcyjnych, co także niezwykle ważne gotowanie na nich jest szybsze, mamy większą kontrolę nad temperaturą smażenia czy gotowania dzięki łatwej regulacji płomienia.
Wadą jest to, że dużo ciepła ucieka z płyty bokiem, nie bez znaczenia jest także trudność do utrzymania jej w czystości.
Wyborem pośrednim między nimi jest zwykła płyta elektryczna, która łączy wady i zalety obydwu. Gotuje się na niej najwolniej, ale jest łatwo utrzymać na niej czystość.
Nowe rozwiązania
Firmy produkujące płyty grzewcze sięgają także po nowoczesne rozwiązania, mające na celu łączyć zalety zarówno płyt indukcyjnych, jak i gazowych.
Takim rozwiązaniem są płyty grzewcze, które umożliwiają tworzenie różnych zestawów w ramach jednej płyty, tak aby odpowiadały określonym potrzebom użytkowników.
Nowoczesne płyty łączą więc pola płyty indukcyjnej z palnikami grzewczymi obok siebie. Niektórzy producenci oprócz tego przewidują także dodatkowe płyty na przykład rusztem żeliwnym do grillowania.