Mini kapusty - nowa odmiana warzyw

  • 3

W połowie listopada 2010 ruszył projekt Tęcza Smaku promujący nowoczesne warzywa - jako pierwszy produkt pojawia się na rynku zestaw MINI KAPUSTY

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Mini kapusty - nowa odmiana warzyw
Mini kapusty są wielkości jabłka – biała, czerwona i włoska kapusta, sprzedawane w pakietach po 3 sztuki. Wszystkie kapusty są wyprodukowane w Polsce, przez polskich producentów warzyw.

Odmiany kapust zostały specjalnie wyselekcjonowane do tego projektu, a niewielki rozmiar główki  otrzymany został tradycyjnymi metodami hodowli oraz dzięki zwiększonemu zagęszczeniu posadzonych roślin na polu.
Już przy niewielkim rozmiarze główka przypomina wyglądem i strukturą główkę typowej kapusty, a smak jest delikatniejszy (przypominający młode kapusty wiosenne).
Jak stosować mini kapusty w naszej kuchni, podpowiada znany i ceniony kucharz Robert Sowa, który przygotował smaczne i nowoczesne potrawy z zastosowaniem mini kapust. Przepisy te można znaleźć na stronie www.tecza-smaku.pl

Mini kapusty są już dostępne w sieciach handlowych i sklepach warzywniczych.


PROJEKT:

Tęcza Smaku to innowacyjny projekt realizowany z myślą o zmieniających trendach w konsumpcji i sprzedaży warzyw. Odpowiada on na najważniejsze potrzeby współczesnych konsumentów, jest dopasowany do modelu rodziny i trybu życia. To nowoczesna i kompletna linia warzyw skierowana do najbardziej wymagających odbiorców, którzy stawiają na zdrowie, wygodę i pochodzenie.


ZDROWIE

Przez dziesięciolecia warzywa uważane były w polskiej kuchni za dodatek, uzupełnienie podstawowych dań. Tymczasem dzisiaj coraz większy odsetek osób deklaruje dietę bezmięsną. Rośnie świadomość Polaków na temat prawidłowego odżywiania i zapotrzebowania ludzkiego organizmu na substancje pochodzenia roślinnego. Konsumenci coraz aktywniej poszukują zdrowej żywności bogatej w substancje poprawiające samopoczucie i zdrowie.


WYGODA

Dzisiejszy styl życia i model rodziny zmienił zwyczaje zakupowe w dużych i średnich miastach. Konsumenci preferują warzywa mniejsze, które z powodzeniem można wykorzystać na raz. Rezygnując z ilości zwracają uwagę na różnorodność i wygodę użycia. Zamiast monotonnej surówki chętniej przyrządzą kolorową i zdrową sałatkę z kilku rodzajów kapusty, po których nie pozostaną zbędne resztki czy odpadki.


POCHODZENIE

Dla polskich konsumentów bardzo ważny jest kraj, z którego pochodzą kupowane przez nich warzywa. Nie chcą wydawać pieniędzy na towary nieznanego pochodzenia, szukają pewnych, sprawdzonych producentów. Co więcej, wśród polskich klientów największym powodzeniem cieszy się właśnie żywność krajowa. Produkty Tęcza Smaku, którą Państwu proponujemy jest całkowicie rodzime. Warzywa sprzedawane pod tą marką wyprodukowano w Polsce, przez polskich producentów, spełniają najwyższe normy i przepisy. Pochodzą z nasion odmian specjalnie dobranych, wyhodowanych tradycyjnymi metodami hodowli.

FAKTY:
 
1.    70% konsumentów zauważa, że warzywa dobrze zapakowane (flowpack, strech, wytłoczka) są mniej zniszczone i pozostaje po nich mniejsza ilość odpadków
2.    60% aktywnie szuka innowacyjnych warzyw a 68% uważa je za przydatne w kuchni
3.    70% uważa za ważne, aby kupowane przez nich warzywa pochodziły z Polski
4.    45% jest gotowych zapłacić więcej za użyteczne i eleganckie opakowanie warzyw
5.    76% uznało zestawienie mini kapusty włoskiej, białej i czerwonej za wygodne

Opracowano na podstawie wyników badań przeprowadzone 26 czerwca 2009 przez Centrum Oceny Produktów/Kuchnia Smaku Tesco dla produktów mini kapusty i kapusty sałatkowe, na reprezentatywnej grupie respondentów.

Dystrybutor mini kapust: Green Factory, więcej informacji www.greenfactory.com.pl

Kilka przepisów na potrawy z mini kapustami stworzonych i wypróbowanych przez Roberta Sowę:
Klopsiki nadziewane boczkiem, Tarta z mini kapustą, Pieczony filet z łososia, Kapusta sałatkowa z salsą pomidorową, Sałatka z białej kapusty, Surówka z włoskiej mini kapusty.