Mleko w diecie

  • 2

Mleko zawiera niezbędne dla organizmu składniki, a spożywając je zaopatrujemy nasz organizm w białko, które jest podstawowym budulcem komórek i tkanek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mleko w diecie
Znaczenie mleka w codziennej diecie w zasadzie nie wymaga wyjaśnień. Mleko zawiera niezbędne dla organizmu składniki, a spożywając je zaopatrujemy nasz organizm w białko, które jest podstawowym budulcem komórek i tkanek. Jednak wypijanie dwóch szklanek mleka dziennie staje się współcześnie dość kłopotliwe. Niewielu jest amatorów kożucha czy pilnowania zagotowywanego mleka przed wykipieniem. Spożywane na zimno pasteryzowane mleko z kartonu także nie budzi entuzjazmu Polaków. Nic dziwnego – pasteryzacja w wysokich temperaturach pozbawia je części walorów smakowych.

Mleko dla Rzymian... i dzieci


Czy wiesz, że starożytni założyciele Rzymu: Remus i Romulus swoje sukcesy i heroiczną siłę zawdzięczają m.in. piciu mleka? Jak głosi legenda, jako niemowlęta zostali oni znalezieni przez wilczycę, która wykarmiła ich swoim mlekiem. Wyrośli na dwóch silnych, zdrowych, młodych mężczyzn. Jeśli chcesz, aby twoje dzieci wyrosły na ich podobieństwo? Od najmłodszych lat podawaj dziecku mleko. Jest ono jednym z najbardziej wartościowych napojów. Wartość odżywczą, mleko zawdzięcza obecności takich składników jak białko, tłuszcz mleczny, laktoza (czyli cukier mleczny), witaminy i sole mineralne. Wszystkie te składniki są bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Co zrobić by spożycie mleka w Polsce wzrosło?


Przede wszystkim konieczne jest dostosowanie produktów mlecznych do nowych zwyczajów żywieniowych. Żyjemy w pośpiechu, korzystamy z produktów gotowych, niewymagających czasochłonnego przygotowania. Coraz bardziej cenimy jakość produktów spożywczych, ich walory smakowe, wartość odżywczą i wpływ na zdrowie. Przed producentami mleka stoi zadanie wdrożenia produktu, zdolnego przełamać tradycyjne schematy konsumpcji: mleka jako wyłącznie zabielacza do kawy, produktu dla dzieci, dodatku do płatków śniadaniowych czy gotowania. Mleka, którego napijemy się ze smakiem i sięgniemy po nie równie łatwo jak po wodę mineralną czy sok.

Jedną z propozycji branży mleczarskiej jest mleko mikrofiltrowane, wprowadzone na polski rynek przez ZUH ROBICO. ZIMNE MLEKO to pierwsze w naszym kraju mleko ESL (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) wyprodukowane z zastosowaniem metody mikrofiltracji.
Zdaniem przedstawicieli ROBICO, technologia ta ma bezpośrednie przełożenie na walory zdrowotne i smakowe produktu. Czy zdoła nas przekonać do częstszego sięgania po szklankę mleka?